Olay, 1 Mart 2022 tarihinde Arpaçay ilçesi Kardeştepe köyünde meydana geldi. Şehit Engin Yılmaz Anadolu Lisesi 11’inci sınıf öğrencisi Azra Erdağ (18), köy meydanındaki çeşmede hayvanları sularken yanına Birdal D. geldi. 3 yıldır genç kızı taciz eden D., iddiaya göre Azra Erdağ’a, "Seni kaçıracağım o...u. Seni kendime kadın yapıp sonra da satacağım" dedi. Bu sözler üzerine Erdağ, tacizci D.’ı, babasına ait ruhsatsız tabancayla vurdu. Vücuduna 4 kurşun isabet eden D., olay yerinde hayatını kaybetti. D.’ın cansız bedeni, otopsi yapılmak üzere Harakani Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. Olaydan sonra gözaltına alınan Erdağ, çıkarıldığı hakimlikçe tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Hakkında 12 yıl hapis cezası istemiyle dava açılan Azra Erdağ’ın yargılanmasına bugün başlanıldı. Kars 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmada savunmasını yapan Azra Erdağ beraatını istedi. Kendisini 3 yıl boyunca taciz eden 3 çocuk babası Birdal D.’ı bilerek ve kasten öldürmediğini belirten Erdağ, "Babama ait hayvanları çeşmeye götürdüm. Birdal D. karşıma geçip ’Seni kaçıracağım, kendime karı yapacağım. O....u olacaksın. Sonra seni başkalarına satacağım’ diye sözler söyledi. Zaten 3 yıldır hep rahatsız ediyordu. Beni kaçırması için birilerine para bile vermişti. Onun korkusundan okulda maket bıçağı ve biber gazı taşıyordum. O gün de annem ve abim hastaneye gideceği için okula gitmedim ve babama yardım etmek için köyde kaldım. Hayvanlara su içirmek için çeşmeye gittim ve yanıma silah aldım. Çeşmede benim yanıma gelen D., bana ağır hakaretlerde bulundu. Bende yanımda taşıdığım silahı çıkarıp korkumdan gözümü kapatarak ateş ettim. Maksadım korkutmaktı. Onun yüzünden okulumu tamamlayamadım. Eğitim hayatım yarım kaldı. Genç yaşta hapse girdim. Tahliyemi ve beraatımı istiyorum" diye konuştu.

İLK DURUŞMADA TAHLİYE EDİLDİ

Mahkeme heyeti, olay tarihinde 18 yaşından küçük olan ve 12 yıla kadar hapis istemiyle hakkında dava açılan Azra Erdağ ile ilgili; haksız bir fiilin meydana getirdiği hiddet veya şiddetli elemin etkisi altında cinayetin işlendiğini, Erdağ'ın üzerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, delillerin toplanmış olması, suça sürüklenen çocuğun (S.S.Ç) delil karartma ihtimalinin bulunmaması, tutuklama koruma tedbirinin istisnai uygulaması gereken bir tedbir olması, tutuklamadan beklenen amaç ve gayenin adli kontrol tedbirlerinin uygulanması ile elde edilmesi mümkün ise öncelikli olarak adli kontrol tedbirlerinin uygulanmasının usul kuralları gereğince gerekli oluşu, SSÇnin dosya kapsamı itibarı il aleyhindeki mevcut delil durumu ve tutuklu kaldığı süre dikkate alındığında bu aşamadan itibaren orantılık ve ölçülülük ilkeleri uyarınca atılı suçtan tahliyesine karar verdi. Tutuksuz yargılanacak Azra'nın yakınları tahliye kararı üzerine sevinç gözyaşları dökerken, duruşma 3 Kasım ertelendi.

’TÜRK ADALETİ CESURCA BİR KARAR VEREREK AZRA’YI TAHLİYE ETTİ’

Erdağ’ın avukatı Sinan Erdağı, "Bu çok vahim ve trajik bir olaydı. Maalesef lise öğrencisi olan 17 yaşındaki Azra Erdağ'ın başına talihsiz bir olay geldi ve korkusundan 3 yıldır taciz ve takip eden, kaçırmak için planlar yapan Birdal D. isimli kişiyi silahla vurarak öldürmüştü. Yargılama tutuklu olarak devam etmekteydi, bugün ilk duruşma yapıldı. Sizlerin de malumu olduğu üzere 5inci ayda Türk Ceza Kanununun 123. Maddesine Israrla Takip Suçu diye bir fıkra eklendi. Sosyal medya, iletişim araçları ve fiziki takip ile insanları rahatsız eden kişilerin cezalandırılması ile ilgili bir madde bu. Azra bu fıkranın doğrudan mağduruydu yine müvekkilim cinsel saldırı suçunun mağduruydu, tacizlerin mağduruydu. Bugün Türk adaleti hakikaten cesurca bir karar vererek ilk duruşmada müvekkilim Azra'yı tahliye etti." dedi.

"HUKUKÇU OLMAK İSTEYEN BİR KIZMIŞ"

Azra'nın cezaevinde bütün gayretinin okulunu devam ettirmek olduğunu da dile getiren Avukat Erdağı, "Azra aslında okumak istiyordu, bir hukukçu olmak isteyen bir kızmış. Tanışınca biz bunu öğrendik. Umarım Azra'nın başına bundan sonra kötü şeyler gelmez, sadece Azra'nın değil bütün kızların, bütün gençlerin başına gelmesini istemeyeceğimiz şeyler yaşamış. 3 yıl boyunca, sürekli bir korkuyla, tedirginlikle ve kendisine bir zarar verileceği korkusuyla hareket etmiş ve bu korkunun neticesinde de bu sonuç meydana geldi. Azra'ya geçmiş olsun diliyoruz." dedi.

"Mahkeme heyeti de Azra'nın kaldığı o yoğun baskıyı, tacizi, takibi algılayarak bugün Azra'nın tahliyesine karar verdi" diyen Avukat Erdağı "Ben müvekkilim adına da kamuoyunun gösterdiği duyarlılık adına da hem Kars halkına hem de Türkiye halkına çok teşekkür ediyorum. Yargı birimlerindeki cesur hakimler bulunduğu müddetçe de bu ülke gerçekten güçlenecektir. Kadınların da bu ülke de güçlenebilmesi bir taraftan yargıdaki benzer kararlardan geçmektedir. Tacize, tecavüze maruz kalan kadınların ihkakı hak yapmak ve kalmak zorunda kaldıkları durumlar oluyor ki bu da benzeri bir durumdu. Bir dağın başındaki bir köyde başka çaresi olmayan bir kızın yaptığı bir eylemdi bu." diye konuştu.