İSTANBUL (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Taksim Meydanı'nı işgal etmek isteyen askerlere karşı direnirken gazi olan vatandaşlar, "Gazi Buluşması" kapsamında düzenlenen toplantıda bir araya geldi.

15 Temmuz Derneği'nden yapılan açıklamaya göre, Yıldız Parkı Çadır Köşkü'ndeki etkinlikte avukatlar Muhammed Faruk Görmüş ve Afşin Yıldız, gazileri, darbe girişimi gecesi Taksim Meydanı'ndaki olaylara ilişkin 22 Ocak'ta görülecek dava hakkında bilgilendirdi.

Avukat Görmüş, dava kapsamında savunmasını yapan 99 sanıktan 89'unun inkar politikasına gittiğini belirterek, WhatsApp konuşmaları ve kamera kayıtlarının her şeyi açık şekilde ortaya koyduğunu anlattı.

Müştekilerden dava süresince sabırlı olmalarını isteyen Görmüş, "Sanıklar başlarına gelecekleri bildikleri için davaları farklı yöne çekip 'Savunma yapamıyoruz.' demek istiyor. Hepimizin mahkeme salonlarında metanetimizi koruyup davaların işleyişini kolaylaştırmamız gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Avukat Afşin Yıldız da toplantıda gazilerin davalarla ilgili sorularını yanıtladı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Uzman Yardımcısı Çağrı Burak Çelik ile Şehit Yakınları ve Gaziler Daire Başkanlığı şeflerinden Fatih Bozkurt da gazilik haklarıyla ilgili sunum yaptı.

İstanbul Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdür Yardımcısı Murat Özdamar da gazilerin sorunlarını dinledi.

- "Sadece 170 gazi malulen emekli oldu"

Programa katılan gazilerin, toplumda oluşan "Tüm 15 Temmuz gazileri maaşa bağlandı" algısından rahatsız olduklarını dile getirmesi üzerine Özdamar, malulen emekli olmanın şartlarıyla ilgili bilgi verdi.

Özdamar, şu anda 2 binden fazla 15 Temmuz gazisinin içinden sadece yüzde 60 ve üzeri engeli olan 170 gazinin malulen emekli olduğuna dikkati çekerek, ayrıca malulen emekli olan 15 Temmuz gazilerinin belli aralıklarla hekim kurulundan geçtiğini ve engel derecelerinin, iyileşme durumuna göre yeniden ayarlandığını belirtti.

İstanbul İl Müftü Yardımcısı Veysel Işıldar da toplantıda İslam'da gazilik mertebesini, ayet ve hadisler ışığında anlattı.

Çanakkale Zaferi'nden örnekler veren Işıldar, 15 Temmuz mücadelesinin İslam dünyası için önemine değindi.

Program, Kur'an-ı Kerim tilaveti ve okunan dualarla sona erdi.