ÇANAKKALE (AA) - Tarihi Gelibolu Yarımadası, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 103. yıl törenleri öncesinde binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor.

Tur otobüsleri ve özel araçlarıyla gelen vatandaşlar, Şehitler Abidesi ve 57. Alay Şehitliği başta olmak üzere bölgeyi ziyaret ediyor. Şehit mezarları başında dua eden vatandaşlar, anıt ve heykellerin önünde hatıra fotoğrafı çektiriyor.

Eskişehir'den 1800 kadınla tarihi yarımadayı ziyaret eden Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, yaptığı açıklamada, sabah erken saatlerde bölgeye geldiklerini söyledi.

Ataç, şehit mezarlarında dua ettikten sonra Şehitler Abidesi'nde İstiklal Marşı'nı okuduklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Bu geziler çok anlamlı. Eğer bir devletin insanları, yakın tarihlerini bilmezlerse çok sıkıntılar olur. Tarihini bilmeyenlerin coğrafyasını başkaları çizer. Biz eğer Çanakkale Destanı'nı, Kurtuluş Savaşı'nı iyi bilirsek, bu ülke asırlar boyu yaşar. Bizim amacımız da Eskişehirli vatandaşlarımıza Çanakkale'deki bu destanı gösterebilmek. Çünkü bu toprağın her santimetrekaresi şehit kanlarıyla sulandı. Ben defalarca geldim ama her geldiğimde aynı heyecanı yaşıyorum."

Kocaeli'den gelen üniversite öğrencisi Hakan Maraş da Çanakkale'ye ilk kez geldiğini belirterek, "Burası anlatılmaz yaşanır. Tüylerim diken diken oldu. Bütün Türk halkının buraya gelip bu duyguyu tatmasını isterim." diye konuştu.

Burdur'dan gelen Elif Ceylan da ilk kez ziyaret ettiği tarihi yarımadada duygulandığını ifade ederek, "Toprağa basarken bile insanın içi ürperiyor. Tüm vatandaşlarımızın burayı görmesi gerekiyor. Yaşanıp, görülmesi gereken yerler." dedi.

Yerli ve yabancı ziyaretçiler, tarihi yarımadadaki köylerde bulunan özel müzeleri de ziyaret edip, buralarda sergilenen hediyelik eşyalardan satın alıyor.