ANKARA (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Belli kesimlerin enerji hamlelerimizi baltalamak için özel çaba harcadıklarını görüyoruz. Boşuna çaba harcamayın. Bu kervan gidiyor, böyle de gidecek." dedi.

Erdoğan, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca düzenlenen "2017 Yılı Elektrik Yatırımları Toplu Açılış Töreni"ne katıldı.

Konuşmasına elektrik santrallerinin ülke ve millet için hayırlara vesile olmasını dileyerek başlayan Erdoğan, projelerin ülkeye kazandırılmasında emeği geçenleri tebrik etti.

Erdoğan, bu törenle yıl bitmeden 6 bin 90 megavat gücünde bin 583 tesisin ülkeye kazandırıldığını belirterek, "Bu tesislerin kurulu güç bakımından yaklaşık yüzde 78'lik kısmı lisanslı, yüzde 22'lik kısmı ise kendi tüketimini karşılamaya yönelik olarak hayata geçirilen lisansız elektrik santrallerinden oluşuyor. İnşallah yıl sonuna kadar yaklaşık bin 191 adet toplam 2 bin 132 megavatlık elektrik üretim tesisini daha devreye alacağız." ifadesini kullandı.

Santrallerin de hizmete girmesiyle sadece 2017 yılında toplam 2 bin 774 adet ve 8 bin 222 megavatlık tesisin Türkiye'ye kazandırılacağına işaret eden Erdoğan, "Böylece bir yılda devreye giren üretim santralleri açısından yeni bir rekora imza atıyoruz. Enerji, özellikle elektrik enerjisi alanındaki yatırımlarımıza inşallah bundan sonra da hız kesmeden devam edeceğiz." dedi.

- " 32 bin megavattan 83 bin megavata çıkardık"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülkelerin büyüme oranlarıyla enerji tüketimleri arasında, hatta refah düzeyleriyle doğrudan bir ilişkisi bulunduğunu vurguladı.

Elektrik enerjisi tüketimi ne kadar fazlaysa, o ülkenin refah düzeyinin de o kadar yüksek olduğunu yineleyen Erdoğan, şöyle devam etti:

"Türkiye son 15 senedir yılda ortalama yüzde 5,7 oranında bir büyüme kaydetti. Bu da ülkemizin enerji talebini hızlı bir şekilde artırmıştır. 2002'de 132,3 milyar kilovat saat olan elektrik enerjisi tüketimimiz 2016 senesinde 278,3 milyar kilovat saate ulaştı. Sadece elektrik enerjisinde tüketim miktarımız iki kattan fazla yükseldi. Artan bu talebi karşılamak için son 15 yılda birçok yatırımı hayata geçirdik.

Bir taraftan enerji altyapımızı yenilerken, diğer taraftan da yeni yatırımlarla toplam kurulu gücümüzü 32 bin megavattan 83 bin megavata çıkardık. Yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretiminde yüzde 31'lik bir artış sağlandı."

- "Sayıları az fakat sesleri çok çıkan belli kesimlerin..."

Erdoğan, yerli kömürün elektrik üretimindeki payının ise yüzde 16'ya yükseltildiğine değinerek, elektrik üretiminde 10 bin 550 megavat olan yerli kömürün kurulu gücüne yakında 5 bin megavat daha ilave kapasite ekleneceğini de açıkladı.

Sadece ülkede değil, bütün dünyada elektrik üretiminde kömür kullanımının giderek yaygınlaştığına dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu görüşlere yer verdi:

"Birileri bize çok farklı bir şekilde akıllar veriyor. İçeriden akıl veren var, dışarıdan akıl veren var. Son yılların yükselen ekonomileri olan Çin ve Hindistan bu başarılarını önemli oranda elektrik üretiminde kömür kullanmaya, yani kendi kaynaklarını değerlendirmeye borçludurlar. Aynı şekilde Polonya yüzde 84, Almanya yüzde 42, İngiltere yüzde 39 ve Danimarka yüzde 34 oranında elektrik ihtiyacını kömürden karşılıyor. Avrupa'da halihazırda işletmeli olan 682 kömür santraline ilaveten, 30 yeni kömür santrali daha inşa ediliyor.

Durum bu kadar açık bir şekilde ortadayken, ülkemizde sayıları az fakat sesleri çok çıkan belli kesimlerin, enerji hamlelerimizi baltalamak için özel çaba harcadıklarını görüyoruz. Boşuna çaba harcamayın. Bu kervan gidiyor, böyle de gidecek. Çünkü bunların bu ülkede dikili taşları yok, bir dikili ağaçları yok. Bu alanlarda attıkları en ufak bir adım yok. Bunlar sadece gelsinler, bu tür gösteriydi, şuydu buydu, vesaire... Bu tür şeyleri yapıp kendilerine göre, kendilerini tatmin etsinler. Biz bu ülkede karanlık bir köy görmek istemiyoruz."

- "Demek ki biz doğru yoldayız"

Erdoğan, tüm tesislerin makinelerinin takır takır çalıştığı bir Türkiye'yi yaşamak istediklerinin altını çizdi.

Bütün kömür rezervlerinin en Batı'dan en Doğu'ya kullanmak durumunda olduklarını ve bunu da başaracaklarını vurgulayan Erdoğan, "Onun için ben Enerji Bakanımıza, daha önce diğer bakanlarımıza da hep söyledim, ithal kömür kullananlar kusura bakmasınlar. Dedim ki 'arkadaşlar kusura bakmayın, bizim cari açığımız fazla, eğer biz bu cari açığı indirmek istiyorsak, bu kendi yerli kömür rezervimizi hayata geçirmek durumundayız.' Bunu hayata geçirdiğimiz anda cari açığımızı da ciddi miktarda azaltırız." ifadesini kullandı.

Erdoğan, birtakım marjinal örgütlerin, Türkiye'nin farklı yerlerinde bu sabotaj girişimlerinin sancaktarlığını yaptıklarını, milletin kafasında istifhamlar oluşturmaya çalıştıklarını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bir dönem 'HES'leri, enerji ihtiyaçlarımızın karşılanması için değil, bölücü terör örgütüyle mücadele için inşa edildi' yalanını ortaya attılar. Eğer hidroelektrik santraller, bölücü örgütlerin hakikaten bu saldırılarında çok iyi bir engel teşkil ediyorsa, demek ki biz doğru yoldayız. Bu böyle devam edecek. Çünkü hidroelektrik enerjide özellikle o barajlar, bize çok farklı kazanımlar sağlıyor. İçme suyundan kullanıma, onların yanında, o barajların yapıldığı yerlerdeki çevre güzelliğine ciddi katkılar var. Bütün bunlarla beraber özellikle yine sulamada sağladığımız imkanlar, bunlar inkar edilemeyecek gerçekler. Biz geldiğimiz zaman doğru dürüst zaten hidroelektrik santral de yoktu ama yoğun bir şekilde hidroelektrik santraller artmaya başladı, göletlerimiz artmaya başladı. Cumhuriyet tarihinin bunlar hep rekorlarıdır."

(Sürecek)