BİNGÖL (AA) - ABDULLAH ÇELİK - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin gelişmesinin önündeki en büyük etkenin terör olduğunu belirterek, "Terör, demokrasinin de ekonominin de düşmanı." dedi.

Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, AK Parti hükümetlerinin son 15 yılda çok büyük çalışmalar gerçekleştirdiğini belirterek, bunlar sayesinde Türkiye'nin hızla ilerlediğini, Türkiye'yi 2023'e taşıyacak çok önemli reform alanları belirlediklerini ve her bir alana ilişkin hazırladıkları planlarının terör örgütlerinin Gezi, 17-25 Aralık ve 15 Temmuz darbe girişimiyle engellenmeye çalışıldığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dik duruşu, milletini arkasına alarak bu müdahaleleri bertaraf etmesiyle Türkiye'nin bugünlere geldiğini anlatan Yılmaz, Türkiye'yi çok daha parlak bir geleceğin beklediğini kaydetti.

- "Halkın darbecileri alt ettiği bir ülke olduk"

AK Parti ile hem demokraside hem de ekonomide büyük bir değişim ve dönüşüm yaşandığını işaret eden Yılmaz, gerçekleştirdikleri yasal düzenlemeler sayesinde Türkiye'de demokrasi standardının yükseldiğini vurguladı.

Yılmaz, "Her şeyden önemlisi AK Parti vesayetçi anlayışı tasfiye etti. İşte en son 15 Temmuz’da gördüğümüz gibi artık Türkiye darbelerin başarılı olduğu bir ülke olmaktan çıktı. Darbecilere halkın direndiği ve halkın darbecileri alt ettiği bir ülke olduk." diye konuştu.

En büyük hedeflerinin demokrasi standardını daha ileriye taşımak olduğunu vurgulayan Yılmaz, hükümetlerinin 2002 yılında 230 milyar dolar olan Türkiye ekonomisini 800 milyar dolara çıkarmayı başardığını, Türkiye ekonomisinin nominal olarak dünyada 17, satın alma gücü paritesine göre de 13. büyük ekonomisi olduğunu bildirdi.

- "Bilgi tabanlı bir ekonomi inşa edeceğiz"

Türkiye'nin dünyadaki ilk 10 ekonomi arasına girmesini hedeflediklerini bildiren Yılmaz, "Bunun için teknolojik atılımlar yapacağız. Savunma sanayisinden sağlık endüstrisine, kimyadan milli otomotive varıncaya kadar birçok projelerle katma değeri çok daha yüksek bilgi tabanlı bir ekonomi inşa edeceğiz. Son 15 yılda AK Parti bir anlamda yol temizliği yapmış oldu ve zemini güçlendirdi." dedi.

Türkiye'nin yeni bir atılım yapma dönemi başında yer aldığını bunun da en önemli unsurunun yeni yönetim sistemi olduğunu aktaran Cevdet Yılmaz, 24 Haziran'da yeni yönetim sistemine göre Cumhurbaşkanı ve Meclisin seçileceğini kaydetti.

"Şimdi önceliğimiz istihdam." diyen Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Niye istihdam? Alt yapıları yaptık, eksiklerimizi tamamlıyoruz. Denizi geçtik derede boğulmayız Allah'ın izniyle. Alt yapılarının eksikliklerini de tamamlıyoruz. Artık huzur ortamı da pekişti. Terörle mücadelede gerçekten çok önemli mesafeler alındı. Artık Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde çok daha huzurlu bir ortam var. Şimdi kalkınma zamanı, özellikle de özel sektör yatırımlarını artırma zamanı."

-"Terör ekonominin de demokrasinin de düşmanıdır"

Terörün Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin kalkınmasına engel olduğunu, dolayısıyla bölge insanına zarar verdiğine değinen Yılmaz, terörle mücadeledeki kararlılık sayesinde artık Doğu ve Güneydoğu'da huzurlu ortam oluştuğunu ve vatandaşın da bundan büyük memnuniyeti duyduğunu aktardı.

Yılmaz, "Terör, demokrasinin de ekonominin de düşmanı. Terör, demokrasiyi de ekonomiyi de tahrip eder. Nasıl? Terörün olduğu, güvenliğin olmadığı ortamda vatandaş temek hak ve hürriyetlerini yaşayamaz. Seyahat özgürlüğünden tutun, ifade özgürlüğüne kadar terörün korku saldığı, insanları tehdit ettiği bir ortamda insanlar temel hak ve özgürlüklerini yaşayamaz. Terörün ortadan kalktığı bir ortam demokrasi için son derece önemlidir." diye konuştu.

- Bingöl'de tersine göç olacak

Özel sektörün Bingöl'e yatırım yapması için yoğun gösterdiklerini, bu kapsamda kurulan 2 çağrı merkezinde 800 gencin istihdam edildiğini belirten Yılmaz, Bingöl Tekstil Kenti'nde 300 gence istihdam sağladıklarını vurguladı.

Cevdet Yılmaz, Proje Bazlı Teşvik Sistemi kapsamında desteklenen 19 firma arasında yer alan SÜTAŞ'ın Bingöl'de kuracağı Entegre Teknik Hayvancılık ve İmalat Sanayi Tesisinin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde hayvancılığı canlandıracağını kaydetti.

Bu yatırım sayesinde başta İstanbul olmak üzere, büyükşehirlere göç eden hemşehrilerinin memleketlerine geri dönerek üretici olacağına işaret eden Yılmaz, SÜTAŞ'ın kuracağı tesisin direkt olarak bin kişiye dolaylı olarak da 10 bin kişiye istihdam sağlayacağını belirtti.

- 733 milyon liralık yatırım

Tesisin 733 milyon liralık bir proje olduğunu vurgulayan Yılmaz, şöyle devam etti:

"Bunun tetikleyeceği küçük ve orta ölçekli birçok projeyi dikkate alırsanız 1 milyar liraya yakın yatırımı ortaya koyan bir proje. Bingöl merkezli olmakla birlikte bölgeye ve ülkemize hizmet edecek, inşallah Bingöl'den ihracat gerçekleştirilecek. Bingöl'ün ekonomisine her ay 60-70 milyon para sağlayacak. Artık Bingöl'den İstanbul'a göç olmayacak. İstanbul'dan inşallah Bingöl’e tersine göç yaşandığını göreceğiz."