ERBİL (AA) - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, terör ve radikalleşmenin küresel bir tehdit olduğunu belirterek, "Amaçları doğrultusunda dini kullananlar, şimdi kutsal İslam adına terör saçıyorlar." dedi.

Barzani, 6'ıncı IKBY Din Alimleri Birliği Kongresi'nde yaptığı konuşmada, Erbil’de valilik binasını hedef alan saldırıya ilişkin, "Dünkü saldırıda valilikte çalışan Hristiyan bir personel hayatını kaybetti. Hayatını kaybeden vatandaşımızın ailesine başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyorum." dedi.

Terör ideolojisinin engellenmesinde din adamlarının rolünden övgüyle söz eden Barzani, din adamlarının radikalleşme konusunda uyarılarının dikkate alınması gerektiğini söyledi.

Barzani, terör örgütü DEAŞ'ın bölgede yaşama kültürünü ve istikrarı bozmaya yönelik girişimleri olduğunu hatırlatarak, "DEAŞ, 2014’ten bu yana çok sayıda din adamını şehit etmiştir. Tüm dinlere mensup insanları şehit etti. Kutsal mekânları tahrip etti." diye konuştu.

Söz konusu örgüte karşı mücedelenin ortak sorumluluk olduğunu dile getiren Barzani, "Din Alimleri Birliği IKBY'de her zaman birlikte yaşam kültürünü güçlendirmek için IKBY hükümeti ve milletine destek vermiştir. Onların duruşu memnuniyet verici." ifadelerini kulandı.

Barzani, IKBY hükümeti olarak din adamlarının haklarını korumaya çalışacaklarını sözlerine ekledi.