DİYARBAKIR (AA) - Diyarbakır'da iki yıl önce AK Parti Dicle İlçe Başkanı Deryan Aktert'in PKK'lı teröristlerce öldürüldüğü saldırıya ilişkin 2 sanık hakkında 2'şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca 9. Ağır Ceza Mahkemesinde hakkında daha önce dava açılan tutuklu sanık Rojhat Tugay'ın dosyasıyla birleştirilmesi talebiyle Sinan Altınay ve Celal B. hakkında hazırlanan iddianame kabul edildi.

İddianamede, Dicle ilçesi kırsalında terör örgütü içerisinde faaliyet yürütürken, geçen yıl güvenlik güçlerine teslim olan E.D'nin şüphelilerden hakkında "yakalama" kararı çıkarılan "Aras" kod isimli Seyithan Günay hakkında bilgisine yer verildi.

- "Bu silah başına bela açar"

Aktert'in öldürülmesi olayından önce Günay'ın Dicle ilçesine geldiğini belirten tanık E.D, ifadesinde şunları kaydetti:

"Yaklaşık üç gece sonra 'Aras' kod isimli Günay, gece geç saatlerde kampa gelerek kimseyle görüşmeden uyudu. Sabah radyo dinlerken Aktert'in öldürüldüğü haberini duyduk. Normalde M-16 silah kullanır ancak o sabah elinde kalaşnikof silahı gördük ve temizlenmesi için 'Şevger' kod isimli teröriste verdi. 'Sabri' kod ile konuşurken temizlenen silahı beğendiğimi ve silahımla değiştirmek istediğimi söyledim. 'Sabri' kod ise bana 'bu silah başına bela açar, başka bir yerde yakalanırsan veya öldürülürsen Deryan Aktert'in öldürülme olayı sana kalır.' dedi. Bu olaydan dolayı Aktert'i 'Aras' kod adlı Günay'ın öldürdüğünü anladım."

- Aktert'e 8 kez ateş etmiş

E.D, ifadesinde olayın ardından "Aras" kod isimli Seyithan Günay'ın hastalandığında yanına gittiğini aktararak, "Aras' kod isimli Seyithan Günay'a olayı nasıl gerçekleştirdiğini sorduğumda öğüt verir gibi 'Bu tip kişiler davamızı engelliyor, devlete hizmet ediyor. Benzin istasyonuna gittim ve silahla göğsüne 8 mermi sıktım.' dedi." ifadelerini kullandı.

- Daha önce bomba yüklü araç ile saldırı planlanmış

"Çektar Muş" kod isimli teröristin diğer teröristler ile Aktert saldırısına ilişkin sohbet ettiklerini ifade eden E.D, bu teröristin saldırı öncesi başarılı olamadıkları birçok deneme yaptıklarını ve bombalı araçla düzenleyecekleri saldırının güvenlik güçlerince önlendiğini söyledi.

"Aras" kod isimli teröristin kendisini tehdit ettiğini öne süren tutuklu sanık Sinan Altınay ise saldırıda keşif yaptığını şu ifadelerle anlattı:

“Deryan'ın öldürülmesinde öncülük yapacaksın, sen olsan da olmasan da ben Deryan’ı öldüreceğim, ben de seni iyice tanıdım, şehitlik zamanında gelmiştin, bir daha da gelmemiştin, bir iki kişi de senin hakkında ifade verdi, arkadaşlar senin hakkında iyi düşünmüyor' şeklinde baskıcı ve tehditkar cümleler kurunca terör örgütünün yapısını bildiğim için infaz edilmekten korktum. Deryan Aktert'in öldürülmesinde keşif yapmayı kabul ettim."

İddianamede, terör örgütü PKK'nın hiyerarşik yapısı içerisinde yer aldıkları ve örgütün üst düzey yöneticilerinin talimatları doğrultusunda, "Aras" kod adlı Seyithan Günay'ın uzun namlulu silah ile ateş etmek suretiyle Deryan Aktert'i öldürdüğü, şüphelilerden Sinan Altınay ve Celal B'nin ise eylem öncesi olay yerinde keşif yaptıkları, Günay'ın olay yerine gelmesine, olay yerinden kaçmasına yardım ettikleri belirtiliyor.

- İstenilen ceza

İddianamede, Tugay hakkında "devletin birliğini ve ülke bütünlüğü bozmak", "tasarlayarak öldürmek" ve "terör örgütü propagandası yapmak" suçlarından 2 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası istenmişti.

Birleştirilmesi talebiyle hazırlanan iddianamede ise tutuklu sanık Altınay ve tutuksuz sanık Celal B. hakkında "devletin birliğini ve ülke bütünlüğü bozmak", "tasarlayarak öldürmek" ve "terör örgütü propagandası yapmak" suçlarından 2 kez ağırlaştırılmış müebbet isteniyor.

Aktert'i öldürdüğü iddia edilen ve hakkında "yakalama" kararı çıkartılan Günay'ın ise dosyası ayrıldı.

Dicle ilçe merkezi çıkışında kendisine ait akaryakıt istasyonunda bulunan Aktert, 10 Ekim 2016'da teröristlerce uzun namlulu silahlarla ateş açılması sonucu olay yerine hayatını kaybetmişti.