BEYRUT (AA) - Lübnan Dışişleri Bakanı Cibran Basil, ülkesinin Suriyeli mültecilerden dolayı çok sıkıntı çektiğini söyledi.

Basil ve ülkesinde temaslarda bulunan Brezilyalı mevkidaşı Aloysio Nunes, gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından Dışişleri Bakanlığında ortak basın toplantısı düzenledi.

Suriyeli mültecilerden dolayı Lübnan'ın çok sıkıntılar yaşadığını dile getiren Basil, "Yurtlarından çıkarılan Suriyelilerin geri dönmesi, Suriye'de, Lübnan'da ve tüm bölge ülkelerinde terörün yok edilmesinden başka çözüm yok." dedi.

Basil, "Bazı ülkelerin sığınmacıların Lübnan gibi küçük ülkelerde topluma katılmasının zorunlu kılınmasına dönük çaba sarf ettiğine" dikkati çekerek, Brezilyalı mevkidaşından bu konudaki anlayışların değiştirilmesi konusunda Lübnan'a destek verilmesini istedi.

Yurtlarından ayrılmış olanların entegrasyonu ve topluma yerleştirilmeleri konusunun ev sahibi ülkelere zorunlu kılınmasının uluslararası düzeyde dramatik, politik değişimlere neden olacağı uyarısında bulunan Lübnan Dışişleri Bakanı, Suriyeli sığınmacıların yalnızca Lübnan için değil, Avrupa ve diğer ülkeler için de tehlikeli yansımalarının olacağını vurguladı.

-"Suriye'de en uygun yol siyasi çözüm"

Terör, aşırılığın artması ve demokratik ülkelerdeki aşırı sağcı düşüncelerin güçlenmesine dikkati çeken Basil, Almanya, Hollanda ve sonuncusu İtalya'da olduğu gibi birçok Avrupa ülkesinde sağcı partilerin oy oranlarındaki artışa işaret etti.

Basil, Suriye'de siyasi çözümün en uygun yol olacağını belirterek, "Şu anki durum bizi yalnızca Suriye halkının yöneticilerini ve rejiminin nasıl olacağını tercih edeceği özgür seçimlere doğru yöneltmelidir." diye konuştu.

-"Bölge ülkeleri sorumluluğu paylaşmalı"

Suriyelilerin ülkelerini terk etmesinin sorumlusunun Lübnan olmadığını kaydeden Basil, bölge ülkelerine sorumluluk paylaşımında bulunmaları çağrısı yaptı.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğine göre Kasım 2017 itibarıyla Lübnan'da kayıtlı 997 bin Suriyeli mülteci bulunuyor.