İSTANBUL (AA) - Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ferdi Erdoğan, "Bugün dünyada görülen ticaret ve kur savaşlarını dikkate almak zorundayız çünkü biz kura dokunmasak da kur bize dokunuyor." ifadelerini kullandı.

Türkiye İMSAD'dan yapılan açıklamaya göre, derneğin, 2018 yılının ilk "Gündem Buluşmaları"nda; döviz kurlarındaki dalgalanmaların iç-dış ticarete ve sanayicilere etkileri konuşuldu.

Erdoğan, kamunun önemli destekleri ve genişleyen altyapı harcamaları ile inşaat sektörünün 2017'de önemli bir ivme kazandığını aktararak, şunları kaydetti:

"2016 yılında yüzde 5,4 büyüyen inşaat sektörü 2017 yılında çok daha iyi bir performans sergiledi ve yüzde 8,9 büyüdü. Bununla birlikte 2017 yılında inşaat harcamaları, 2016 yılına göre yüzde 25,7 arttı ve 533,8 milyar TL ile tarihin en yüksek seviyesine ulaştı. Asıl önemli artış istihdamda gerçekleşti ve yıllık ortalama istihdam sektörde ilk kez 2 milyonu aştı. Ayrıca 2017 yılında inşaat malzemeleri sanayi ihracatımız yüzde 7,5 artarak 16,38 milyar dolara yükseldi. 2018 yılına ihracat açısından iyi bir başlangıç yaptık. İhracat artış eğiliminin yıllık ihracatı desteklemeye devam ettiğini göz önünde bulundurursak 2018 yılında ihracatımızın 17-18 milyar dolar bandında gerçekleşmesini bekliyoruz."


- "Dış ticarette rekabet ve strateji sürdürülebilir olmalı"


Erdoğan, dış ticaretin ülke ve sektör adına önemli olduğuna işaret ederek, "Bugün dünyada görülen ticaret ve kur savaşlarını dikkate almak zorundayız çünkü biz kura dokunmasak da kur bize dokunuyor. Dış ticaret ülkemizin büyümesiyle paralel artıyor. İhracat gibi maalesef ithalat da artıyor. İhracatta tonaj artarken ortalama birim kg fiyat düşüyor. 2014 -2018 arası ortalama birim fiyat yüzde 25 düşerken ithalat birim fiyat yükselişte. Bugün Türkiye inşaat malzemeleri sektörü olarak, Batı'nın standartları ile üretip Doğu'nun fiyatları ile rekabet edebiliyoruz. Dış ticarette rekabet ve strateji sürdürülebilir olmalı." ifadelerini kullandı.

Birkaç ürün dışında hemen hemen ithal edilen ürünlerin hepsinin Türkiye'de üretildiğini belirten Erdoğan, "Ürünlerimiz kalitesiyle kendini dünya çapında ispatlamış durumda. İhracat performansımız da bunu destekler nitelikte. Ama ne yazık ki birçok ürün grubunda hala ithal ürünler tercih edilmekte. 2018 yılında İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksleri’ni hayata geçirdik. Bu Endeksler ile dış ticaret verilerimizi çok daha detaylı görebiliyoruz. Dış Ticaret Endeks raporlarımız da gösteriyor ki 'Made in Turkey' algısı henüz iç pazarda hak ettiği değeri görememekte. İç pazara olan güvenin artması şart." yorumunu yaptı.