ANKARA (AA) - Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Sırbistan'ın başkenti Belgrad'daki Avala Kulesi'nin turistik cazibe merkezi olarak kullanımı için gereken ekipmanı temin etti ve çevre düzenleme çalışmasını yaptı.

TİKA'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, başkent Belgrad'a yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki, telekomünikasyon ve gözlem kulesi olarak kullanılan Avala Kulesi kentin sembol yapıları arasında yer alıyor.

Ülkede 1999'daki NATO bombardımanında yıkılan ve restore edilerek 21 Nisan 2010'da yeniden turizme açılan Avala Kulesi'nin 8'inci yıl dönümü dolayısıyla kuleye bağlı 122 metre yüksekteki terası TİKA tarafından düzenlendi.

TİKA, 119 metrelik satış alanı sunan ahşap araba şeklindeki alana ise tezgah, ahşap gösteri sahnesi ve sandalye olmak üzere ihtiyaç duyulan ekipman desteğini sağladı. Söz konusu alanda fuar, panayır, şenlik ve diğer faaliyetlerin gerçekleştirebilmesinin yanı sıra geleneksel Sırp giyim, hatıralık ve diğer eşyaların promosyonunun yapılacağı belirtildi.

Projenin açılış programına Sırbistan Başbakan Yardımcısı, Ticaret, Turizm ve Telekomünikasyon Bakanı Rasim Ljajic, Belgrad Belediye Başkanı Sinisa Mali ve TİKA Belgrad Program Koordinatörü Çağla Gültekin Toşbat katıldı.

Başbakan Yardımcısı Rasim Ljajic, açılışta yaptığı konuşmada, Avala Kulesi'nin tüm yıl boyunca turizm merkezi olmasını istediğini belirterek, geçen yılın ilk üç ayına göre bu yıl kuleyi ziyaret eden turist sayısının yüzde 35 arttığını kaydetti.

Başbakan Yardımcısı Ljajic ve Belgrad Belediye Başkanı Mali'nin Avala Kulesi'ndeki spor faaliyetlerine destek vermek için 106 metre yükseklikteki kulenin ikinci katından yaptığı ipli iniş katılımcılardan büyük alkış topladı.

Belgrad Belediye Başkanı Mali, “Yakın geçmişte burada kule ve harika bir görünüm dışında başka hiçbir şey yoktu. Spor faaliyetlerine destek vermek ve ziyaretçilere çeşitli programlar sunmak üzere geçen sene burada birkaç spor alanı, kafeterya ve hatıralık tanıtımı için çeşitli tezgahlar açtık. Bu sene TİKA, yaz terası düzenlemesi başta olmak üzere çeşitli ekipman sağlayarak geniş bir yelpazeye sahip olmamıza katkıda bulundu. Böylece, Belgrad ve diğer şehirlerden gelen artan sayıda ziyaretçi için çok içerikli ve kapsamlı imkanları sağlamış olduk.” dedi.