ANKARA (AA) - Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Yeryüzü Doktorları ve Uganda İslam Üniversitesi (IUIU) iş birliğinde Uganda'da 35 ameliyat gerçekleştirildi.

TİKA'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, 21-29 Temmuz tarihlerinde 4 üroloji uzmanı, 2 anesteziyoloji uzmanı, 1 hemşire ve 2 proje sorumlusundan oluşan sağlık ekibi başkent Kampala'daki Naguru Hastanesi'nde 35 ameliyat yaptı. Ekip, başkentte bulunduğu süre boyunca Ugandalı meslektaşlarıyla tecrübe paylaşımında da bulundu.

Yeryüzü Doktorları Proje Koordinatörü Ahmet Çavuş, Uganda'da gerçekleştirdikleri sağlık çalışmalarına ilişkin, TİKA'nın desteği ve Uganda İslam Üniversitesi iş birliğinde Yeryüzü Doktorları Derneği gönüllüleriyle bu ülkede yapılamayan üroloji ameliyatlarını gerçekleştirme imkanı bulduklarını söyledi.

Çavuş, Uganda'da ameliyathane koşulları yetersiz ve tıbbi cihazlar eksik olmasına rağmen, doktorların bütün yetkinliklerini kullanarak yapılması çok zor ameliyatları başarıyla gerçekleştirdiğine dikkati çekti.

Çavuş, hastanedeki yerel doktor ve hemşirelerin ameliyatlara katılarak gözlem yapma şansı bulduklarını da belirtti.

Sağlık ekibinin liderliğini yapan İstanbul Medeniyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. İhsan Karaman, proje kapsamında, 1 yaşından 80 yaşına 35 hastanın ameliyat edildiğini anlattı.

Karaman, hastalar arasında Kampala yakınlarındaki bir hapishaneden gelen 2 mahkumun da bulunduğunu belirterek, vakaların böbrek, idrar yolları ve prostat hastalıkları gibi ameliyatları kapsadığını söyledi.

- "TİKA Uganda'daki çalışmalarına devam edecek"

TİKA Kampala Program Koordinatör Yardımcısı Onur Yaşar da iki ülke halkı arasındaki ilişkilere katkısından dolayı projeden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, proje paydaşlarına teşekkür etti.

Yaşar, Uganda'da bundan sonra da sağlıktan eğitime, tarımdan kültüre birçok alanda projelere devam edeceklerini ifade etti.

Eğitimin tamamlanmasından ardından Uganda İslam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmed Sengendo, gönüllü sağlık ekibine akşam yemeği verdi ve katılım sertifikalarını dağıttı.