ÜSKÜP (AA) - Kalkandelen Devlet Üniversitesi Şarkiyat Bölümü Başkanı ve “Logos-A” yayınevi sahibi Prof. Dr. Adnan İsmaili, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) Balkanlar'daki çalışmalarının takdir topladığını belirtti.

TİKA ve Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE) iş birliğinde 30-31 Mayıs'ta 11 Balkan ülkesinden bilim adamı, akademisyen, din adamı, sivil toplum kuruluşu temsilcisi ve basın mensuplarının katılımıyla yapılan 2. Balkan Buluşması'na katılan İsmaili, AA muhabirine yaptığı açıklamada söz konusu toplantı ve TİKA’nın çalışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Son 25 yılın en büyük buluşması olan 2. Balkan Buluşmasında 500’ün üzerinde katılımcı olduğunu anlatan İsmaili, “Buluşma tüm Balkanlardan yüzlerce entelektüel ve düşünürü bir araya getiren mükemmel bir faaliyetti. Bu Balkan halkları arasında bir arada yaşama ve karşılıklı iletişim ruhunun geliştirilmesi yönünde iyi bir deneyim olarak hizmet etti.” ifadelerini kullandı.

İsmaili, 2. Balkan Buluşması'nı “Balkan halkları arasında iş birliği ve iletişim ruhu” olarak nitelendirdi.

Türkiye’nin son yıllarda Balkanlar'ın ‘yeni dünyasını’ inşa etmede dev adımlar attığını, kendilerini ve dostlarını yeniden tanımalarına sebep olduğunu vurgulayan İsmaili, “Bundan dolayı, TİKA’nın uzun yıllar çalışmalarına da yansıyan, Türk devleti ile onun bilge ve vizyon sahibi lideri Recep Tayyip Erdoğan’a minnettarız.” değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile TİKA’nın bu ruhunun seçimden sonra da devam etmesi temennisinde bulunan İsmaili, şöyle devam etti:

"Balkanları en iyi şekilde anlayan ve kıymetini bilen tek kurum TİKA’dır. Serdar Çam’ın önderliğindeki TİKA tarafından son yıllarda yapılan çalışmalar sayesinde, biz Arnavut ve Balkan halkları da ortak geleceğimizin iyiliği, ortak problemlerimizin çözümü adına aramızda daha özgürce iletişim sağlamayı ve konuşabilmeyi başarabildik. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın konferansta ifade ettiği 'Türkiye'nin Balkanlar'daki derdi nüfus değil barış' sözleri de bu ruhu yansıtmakta."