İSTANBUL (AA) - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, Türkiye ve Peru arasındaki ticareti arzu edilen seviyelere çıkaracaklarını belirterek, "Güney Amerika’da, stratejik bir konuma sahip olan, oldukça proaktif bir ticaret politikası izleyen Peru, bölgesinin de güçlü ekonomilerinden biri." dedi.

TİM "İhracat Pusulası" etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen toplantıda, ihracatçılara, Peru pazarının risk ve fırsatları, pazara giriş yöntemlerine ilişkin bilgi verildi.

Toplantının açılışında konuşan TİM Başkanı Gülle, dünyada bir değişim ve dönüşüm yaşandığına işaret ederek, "Artık serbest ticaret anlaşmaları ABD tarafından iptal edilebiliyor, bariyerler konulabiliyor. Karşılıklı vergi oranlarının yükseltildiği ticaret savaşlarının olduğu ve olmaya devam edeceği bir dönem yaşıyoruz. Bütün bunların mutlaka dünya ticaretine etkisi olacaktır." ifadelerini kullandı.

İhracatçılar olarak serbest ticaretten yana olduklarını belirten Gülle, "Her iki tarafın da kazandığı her iş, hem süreklilik hem de karlılık arz ediyor. Onun için TİM olarak, hem ihracatçı sayımızı hem de ihracat yaptığımız ülke sayısını artırma gayretindeyiz." dedi.


- "Rakamlar, bizim gibi iki gelişmiş ülke için yeterli değil"


İsmail Gülle, Güney Amerika’da, stratejik bir konuma sahip olan, oldukça proaktif bir ticaret politikası izleyen Peru'nun, bölgesinin de güçlü ekonomilerinden biri olduğunu vurguladı.

Son 15 yıllık süreçte, bölgenin ve dünyanın en hızlı büyüyen ekonomileri arasında yer alan Peru'nun, EFTA, AB, ABD, Çin, Japonya, Kanada ve Kore gibi ülke ve bölgesel örgütler ile de serbest ticaret anlaşmaları bulunduğunu ifade eden Gülle, şunları kaydetti:

"Bugün Peru’nun ithalatından (2017’de 40 milyar dolar ithalat) sadece yüzde 0,2 pay alıyoruz. Türkiye olarak 2017 ihracatımız yaklaşık 100 milyon dolar. Bu rakamlar, bizim gibi iki gelişmiş ülke için yeterli değil. Türkiye Peru’ya ihracatta, demir-çelik, makine ve elektrikli cihazlar, otomotiv, hayvansal ve bitkisel yağlar gibi ürünlerde büyük potansiyel barındırıyor. Aynı şekilde Peru’nun Türkiye’ye ihracatında da maden cevherleri, yağlı tohumlar, gıda ürünlerinde ciddi bir potansiyel mevcut. Bu potansiyeli kullanmak da iki ülkenin iş insanlarına düşüyor."

Gülle, Peru'nun, geldiği nokta itibarıyla dünya pazarının büyük bir bölümü ile entegre olduğunu vurgulayarak, ülkenin altın, gümüş ve bakır gibi zengin yer altı kaynakları ve pamuk, şeker, soya, kauçuk gibi geniş bir ürün yelpazesine sahip olduğunu anlattı.

14-19 Ekim'de Peru ve Ekvador’a ticaret heyeti göndereceklerini bildiren Gülle, "Türkiye ve Peru arasındaki ticareti arzu edilen seviyelere çıkaracağız." dedi.


- "Türk dizileri Peru'da seviliyor"


Peru Cumhuriyeti Ticaret Ataşesi Fernando Albareda da Peru’da kişi başına gelirin 6 bin 570 dolar, enflasyonun ise yüzde 3,2 olduğunu söyledi.

Son 18 yılda Peru’nun ortalama yüzde 5,1 büyüdüğünü belirten Albareda, “Bu özel sektör yatırımları ile gerçekleştirildi. 2017 yılında ülkeye 7 milyar dolar yabancı sermaye girişi yaşandı.” dedi.

Düzenlenen toplantıların iki ülke arasındaki ticaretin artırılması için önemli olduğunu vurgulayan Albareda, “Peru olarak biz de Türkiye pazarını tanımaya çalışıyoruz. Perulular Türkiye’yi Türk dizilerinden biliyor. Türk dizileri Peru’da seviliyor. Ama bunun haricinde uzak ülkeymiş gibi düşünülüyor. Bu tür toplantılarla bunun değişeceğini düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

Öte yandan, moderatörlüğünü TİM Genel Sekreter Yardımcısı Erkan Kaplan’ın yaptığı seminerde, Coface Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Emre Özer, Ak-Kim Kimya Sanayi ve Tic. AŞ İhracat Bölüm Yöneticisi Orçun Gören ve Aksa Akrilik Kimya Sanayi Bölge Satış ve Pazarlama Müdürü Atakan Koru, Peru’daki tecrübelerini katılımcılarla paylaştı.