ZONGULDAK (AA) - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "İnşallah 15 Mart'tan sonra sayın Başbakanımızla beraber TOBB Nefes Kredisi'nin ikincisini başlatacağız. Yine düşük faizli, mevduat faizinin altında üyelerimizi kredi imkanına kavuşturacağız." dedi.

Çeşitli ziyaretler için Zonguldak'a gelen Hisarcıklıoğlu, Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Alaplı Meslek Yüksekokulu Konferans Salonu'nda düzenlenen, "Alaplı Ekonomisine Değer Katanlar Ödül Töreni"nde yaptığı konuşmada, ekonominin ayakta kalması için mücadele etmeleri gerektiğini söyledi.

Herkesin üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerektiğini belirten Hisarcıklıoğlu, "İnşallah 15 Mart'tan sonra sayın Başbakanımızla beraber TOBB Nefes Kredisinin ikincisini başlatacağız. Yine düşük faizli, mevduat faizinin altında üyelerimizi kredi imkanına kavuşturacağız. Bu kapsamda yine söylüyorum zaman zaman bilgide noksanlık var. Kredi Garanti Fonu'na müracaat etmenize gerek yok. Banka üzerinden direk otomatik işiniz çözümleniyor." diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu, asgari ücret konusunda hükümetin destek verdiğini hatırlatarak, şöyle devam etti :

"Her bir adam istihdam etmeye kalktığımız zaman, istihdam üzerindeki vergi yüklerinde dünya şampiyonuyuz. Adam istihdam etmek istiyoruz, bu sefer üzerindeki vergi yükünde dünyanın en yükseğiyiz. 'Bize bunu kaldırın.' dedik. 2017 yılı sonu itibariyle şu anda bir dünya rekoru kırdık. Bütün Batı Avrupa'daki tamamı ülkelerin yapmış olduğu yeni istihdam kadar, Türkiye'de istihdam sağlanıyor. Bizim üzerimizdeki yükleri kaldırdılar, biz de bunu sağladık. Bu yıl itibariyle her çalıştırdığınız, yeni işe aldığınız kardeş başına bin 600 lira net asgari ücret ödeyeceksiniz. Üzerinizde olan 800 liralık vergi yükünü devlet üstlenmiş durumda. Bu 3 yıla kadar da gidecek. En çok şikayetimiz neydi? Adam alıyoruz, adamın üzerindeki vergi yükü 800 lira düşünebiliyor musunuz? Yüzde 50'si. Dünyada böyle bir şey yok. 'Bir taraftan da işsizliği çözelim.' diyoruz. İnşallah bu yıl da bundan istifade edelim. Artı geçen sene asgari ücret çok artmıştı. Asgari ücret noktasında destek istemiştik. Onu da verdiler. Tekrar devam ediyor. İlave çalıştırdığımız her kişi başına asgari ücretin 100 lirası kadar da devlet ilave destek veriyor.Tüm Türkiye'de bunun miktarı da 10 milyar lira. Devlet bizim cebimize koyuyor haberiniz olsun. İnşallah 15 Mart'tan sonra sayın Başbakanımızla beraber TOBB Nefes Kredisi'nin ikincisini başlatacağız. Yine düşük faizli, mevduat faizinin altında üyelerimizi kredi imkanına kavuşturacağız."

-"Türkiye'de toplam sanayicimizin üzerinden yıllık bir milyar liralık yük kalktı"

TRT yükünün üzerilerinden kalktığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dünyayla rekabet etmeye çalışıyoruz ilave TRT'yi biz finanse ediyorduk sanayiciler olarak. OSM'lerde emlak vergisini sıfırladık. Belediye başkanlarımız bundan şikayetçiler. Ama başka türlü de sanayicilerimizin rekabet edebilme şansı yok. Damga vergisi dünyada kalkmıştı. Sağ olsun onu da kaldırdılar. Türkiye'de toplam sanayicimizin üzerinden yıllık bir milyar liralık yük kalktı."

Hisarcıklıoğlu, iş yapma kolaylığı endeksinin yerli ve yabancı yatırımcı için önemli olduğunu vurgulayarak, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Türkiye kendine yakışmayacak bir yerde. Şu anda 60. sıradayız. Dünyanın en büyük 20 ekonomisi içerisindeyiz ama iş yapma kolaylığı endeksinde 60. sıradayız. İş dünyası olarak ne kadar zorluk çektiğimizin en güzel göstergesi. Niye insanlar girişimci olmak istemiyor? İş yaparken bir sürü engel var. Hükümetimize gittik. İnşallah hedefimiz 2 sene içinde bakın göreceksiniz Türkiye iş yapma kolaylığı endeksinde, bu hepimizin önünü açacak, ilk 20 ülke arasına girmek. 'Şirket kurup, iş yapacağız.' diye kapı kapı dolaşıyorduk. İş bitti artık. Tek kapı, gel bir saat sonra şirketini kur. İcra iflas mevzuatı, bu devrim niteliğinde. Dünkü çıkan yasa bizim açımızdan baktığımız zaman devrim, haberiniz olsun."

Konuşmanın ardından çeşitli hediyeler takdim edilen Hisarcıklıoğlu, daha sonra Alaplı ekonomisine katkı sağlayanlara plaket verdi.