LOME (AA) - Togo hükümeti, ülkedeki siyasi krize son vermek için diyalog süreci başlatacağını duyurdu.

Hükümetten yapılan yazılı açıklamada, tüm siyasi aktörlerin katılımıyla diyalog süreci başlatmak amacıyla gereken tüm adımların atılacağı, şiddetle sonuçlanan gösterilerde gözaltına alınan 42 kişinin serbest bırakılacağı ve şiddet olaylarına teşvik suçlamasıyla muhalefet lideri Jean Pierre Fabre'ye uygulanan adli kontrol kararının kaldırılacağı belirtildi.

Bu kararların ifade özgürlüğü ve ülkede sükunetin hakim olması için alındığına dikkat çekilen açıklamada, siyasi partilere barış, ulusal birlik ve çıkarları koruma konusunda daha titiz davranma çağrısında bulunuldu.

Açıklamada, hafta içi gösteri düzenleme yasağının da kaldırıldığı hatırlatılarak, şiddet olaylarını önlemek amacıyla gösteri yapmak isteyen kuruluşların güvenlik güçleriyle iş birliği içinde olması gerektiği vurgulandı.

Hükümetin anayasada yapmak istediği değişikliğe karşı gösteri düzenleyen muhalefet, 1992'de kabul edilen mevcut anayasanın korunmasını talep ediyor.

Muhalefet, ağustos ayından bu yana devam eden gösterilerine güvenlik güçlerinin müdahalesinde 16 kişinin öldüğünü ve yüzlerce kişinin yaralandığını iddia ediyor. Muhalefet, taleplerinin yerine getirilmesi için bu hafta da gösteri düzenleyeceğini açıklamıştı.