ANKARA (AA) - Türk Silahlı Kuvvetlerince (TSK) 2017 yılında 3 bin 239 PKK/KCK üyesi ve 3 bin 777 DEAŞ mensubunun etkisiz hale getirildiği bildirildi.

Genelkurmay Başkanlığı, TSK'nin geçen yıla ilişkin terörle mücadele faaliyetlerini basınla paylaştı.

Bilgilendirmeye göre, terör örgütü PKK/KCK'nın yurt içi ve sınır ötesi barınma ve faaliyet alanlarında terörle mücadele harekatına aralıksız devam edildi.

Irak'ın kuzeyi de dahil 399 hava harekatı düzenlendi. Operasyonlarda, yurt içinde 538, Irak'ın kuzeyinde 2 bin 701 terörist etkisiz hale getirildi. Bunlardan 46'sının sözde lider kadrosundan olduğu belirlendi.

Operasyonlarda, 2 bin 889 muhtelif cins ve çapta silah, 7 bin 213 ağır silah mühimmatı, 77 molotofkokteyli, 68 ton muhtelif tipte patlayıcı madde, 3 bin 344 el bombası, 794 bin 245 çeşitli cins ve çapta hafif silah mühimmatı, bin 768 el yapımı patlayıcı imha edildi.

Teröristlerce kullanılan bin 958 silah mevzi, sığınak, barınak, mağara ve depo tespit edilerek kullanılamaz hale getirildi.

Hudut güvenliğini sağlamak için yapılan denetim ve kontrollerde sınırlardan yasa dışı geçiş yapmaya çalışan 439 bin 195 kişi yakalandı.

Terör örgütü PKK/KCK'nın finansal kaynağını oluşturan faaliyetlerden kaçakçılık ve uyuşturucuyla mücadeleye yönelik hudut hattında alınan tedbirler ve icra edilen operasyonlarda yaklaşık 54 ton uyuşturucu, 4 milyon 734 bin 27 kök Hint keneviri, 26 bin 483 hap, bin 84 muhtelif silah ile çok miktarda canlı hayvan, kaçak sigara, akaryakıt ve cep telefonu ele geçirildi.

- Irak'ın kuzeyinde 717 DEAŞ'lı etkisiz hale getirildi

Irak'ın kuzeyinde PKK/KCK'ya karşı icra edilen operasyonel faaliyetlere ilave olarak başta DEAŞ olmak üzere bölgedeki tüm terör örgütleri ile mücadelenin desteklenmesi maksadıyla kurulan Gedu Üs Bölgesi'nden bugüne kadar yapılan atışlar neticesinde, 717 DEAŞ'lı terörist etkisiz hale getirildi. Birer tank, muhabere merkezi ve çok namlulu roketatar, 5 çekili top, 110 araç, 5 cephanelik, 24 top, 39 katyuşa füzesi ve 97 havan mevzii imha edildi.

Suriye'nin kuzeyinde düzenlenen Fırat Kalkanı Harekatı'nda TSK tarafından desteklenen Özgür Suriye Ordusu'nun yoğun ve kararlı mücadelesi sayesinde Azez-Cerablus arasındaki 243 meskun mahal ve 2 bin 15 kilometrekarelik alan kontrol altına alındı.

Bu çerçevede 3 bin 60'ı DEAŞ üyesi toplamda 3 bin 598 terörist etkisiz hale getirildi.

DEAŞ'a ait ağır silahların da dahil olduğu 308 araç, 5 drone, 61 komuta kontrol merkezi sistemi, 39 cephanelik, 21 bombalı araç imalathanesi, PKK/KCK/PYD-YPG'ye ait 28 silahlı araç, 2 drone ve 28 savunma mevzisi infilak ettirildi.

Çalışmalar kapsamında 11 bin 210 el yapımı patlayıcı ve 5 bin 448 muhtelif mayın etkisiz hale getirildi. Fırat Kalkanı Harekatı süresince DEAŞ, PKK/PYD-YPG terör örgütlerine yönelik 303 hava harekatı yürütüldü.

Suriye'de bir terör koridoru oluşumunu engellemek ve kalıcı bir güven ortamı oluşturmak maksadıyla 67'si Fırat Kalkanı Harekatı bölgesinde olmak üzere 197 kahraman asker şehitlik mertebesine ulaştı, 766 asker yaralandı.

- Yurt dışındaki görevler

Küresel ve bölgesel barışa katkı sağlamak maksadıyla NATO, BM, AB nezdinde yürütülen harekat faaliyetleriyle uluslararası/çok uluslu ve ikili ilişkiler çerçevesinde yapılan diğer faaliyetlerle ilgili olarak, NATO görevleri kapsamında, 2015'ten itibaren Afganistan'da devam eden Kararlı Destek Misyonuna (RSM) destek sağlandı.

BM Harekatları kapsamında, 2006'dan itibaren devam eden BM Lübnan Geçici Görev Gücüne (UNIFIL) bir su üstü gemisi ve Nakura/Lübnan'da bulunan karargaha personel desteği, 1999'da başlayan BM Kosova Misyonuna (UNMIK) personel desteği, 2013'ten itibaren BM Somali Yardım Misyonuna (UNSOM) personel desteği sağlandı.

Avrupa Birliği harekatı kapsamında Bosna-Hersek ALTHEA Harekatına, manevra bölüğü ve irtibat-izleme timleri ile destek sağlandı.

Uluslararası harekat kapsamında ayrıca Aden Körfezi, Somali karasuları ve açıkları, Arap Denizi ve mücavir bölgelerde yürütülen deniz haydutluğu ve denizde terörizm ile mücadele faaliyetlerine 29 Haziran-2 Kasım 2017 tarihlerinde Türk Deniz Kuvvetlerince Birleşik Görev Kuvveti-151'e (CTF-151) komuta edilerek katkı sunuldu.

İkili ilişkiler kapsamında, Somali Türk Görev Kuvveti (STGK) tarafından Somali Harp Okulunda 100 ve Astsubay Okulunda 45 öğrencinin eğitim/öğretim faaliyetlerine başlandı. TSK, Somali Silahlı Kuvvetlerinin yeniden yapılandırılmasına ve dünya barışına destek sağlamak maksadıyla Somali'de görevine devam ediyor.

Katar'a ilk olarak 2015'de konuşlanan Kara Unsur Komutanlığı, 2017'de icra edilen müşterek tatbikat sonrasında Tarık Bin Ziyad Kışlasında göreve başladı ve 2017'de Katar Birleşik Müşterek Komutanlığına dönüşen birlikler eğitim faaliyetlerini sürdürüyor.

- Savunma imkanlarını geliştirme gayretleri

TSK tarafından teknolojik gelişmeler yakından takip edildi. Özellikle son dönemde büyük önem kazanan siber savunma alanındaki gelişmelere öncelik verildi.

Bu kapsamda, siber savunma yeteneklerinin artırılması, bu yeteneklerin milli olarak üretilmiş donanım ve yazılımlarla kazanılması ve siber savunma alanında yetiştirilmiş, nitelikli insan gücü tarafından milli menfaatlerimiz yönünde kullanılması için yoğun gayret sarf edildi.

TSK'nın 2017'de teslim alınan başta ATAK Taarruz Helikopterleri, CH-47 Yük Helikopterleri, İnsansız Hava Araçları (İHA/SİHA), füze sistemleri, amfibi ve denizaltı kurtarma gemileri, A400 M ulaştırma uçakları ve Milli Piyade Tüfeği ile harekat etkinliği sürdürüldü.

İlerleyen dönemde envantere alınacak özellikle yerli savunma sanayisi ürünleri olan, çok daha modern silah sistemleri ve teçhizatla muharebe ortamında etkinlik ve caydırıcılığın artırılmasının hedeflendi.

- İç ve dış her türlü tehdide karşı mücadele sürecek

TSK, bir yandan bölge ve dünya barışına katkı sunmaya devam ederken diğer yandan da sahip olduğu imkan ve kabiliyetleri geliştirerek, etkinlik, caydırıcılık ve saygınlığını artırmaya yönelik çalışmalarını kararlılıkla sürdürecek.

Ayrıca TSK, Türkiye Cumhuriyeti devletinin hak ve menfaatlerini korumak ve vatandaşlarının can güvenliğini sağlamak maksadıyla milli birlik ve bölünmez bütünlüğü hedef alan başta FETÖ/PDY, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ olmak üzere, iç ve dış her türlü tehdide karşı bugüne kadar yürüttüğü mücadeleyi, bundan sonra da devam ettirecek.