Avukatlık mesleğinin duayen isimlerinden rahmetli Ali Haydar Özkent “Genç Avukatlarla Gizli Konuşmalar” adlı eserini bitirirken genç avukatlara şu şekilde seslenir;

“Yaptığı iş insanlığın üzerine titremekte olduğu adalete yardım olan genç Türk avukatı! Mesleğini sev! Sadece sevmekle de kalma ve böyle bir mesleğe sahip olduğun için kendinle gurur da duy. Çünkü bu meslek sevilecek ve gurur duyulacak kadar asil ve güzeldir.”

Bugün Sayın Özkent’in bu satırları yazmasının ardından yıllar geçti. Türk hukuk sistemi nice değişiklikler gördü. Ve savunmanın asil ve billur sesi avukatlarımızın sayısı yüz kırk binlere yaklaştı. Kimi zaman zorlu, kimi zaman ise daha zorlu geçen bu mücadele içerisinde hakkın ve vicdanın emrinden başka hiçbir emir dinlemeden kanunun verdiği güç ile müdafaa eden asil insanlar sayesinde terazinin ayarı hep dengede tutulmaya çalışıldı.

Ancak mesleğe giriş yapan kişi sayısının artması aynı zamanda rekabetin de artmasına neden oldu. Günümüzde adliye binalarının çevreleri avukat ofislerinin tabelaları ile kuşatma altında kaldı. Şaşaalı harfler müvekkil adaylarını çekmek için kullanılmaya çalışılırken kimi zaman reklam kimi zaman da aracı kullanma yasakları mesleğin duayeni dediğimiz isimler tarafından göz ardı edilir oldu. Barolar ise avukatların sorunlarına çözüm bulmaktan çoğu zaman uzak kaldı. 

Yeni Avukatların Talihsizliği

Her meslekte benzer bir ifade olsa da avukatlık için bu çok daha alışılmış bir kavramdır. Herkes bilir ki bu mesleğin kaymağı bundan 2 nesil öncesi tarafından tüketilmiş, günümüzdeki nesle ise sadece yoğurdun ekşimeye yaklaşan suyu kalmıştır. Günümüz hukuka inancın tükendiği bir hal almışken avukata saygının ne denli dile getirilebilir olduğunu söyleyebiliriz ki! Mesleğine yeni adım atmış bir avukat hem bir çevre oluşturmaya çalışacak hem mesleğin ağır topları arasından sıyrılarak tabiri caizse iş kapmak ile uğraşacak hem de yıllar süren mahkeme aşamasını geçip de müvekkilinden tahsil edebilirse cebine birkaç kuruş para girsin diye didinecektir. Peki kendini tanıtmak için herhangi bir sermayesi olmayan bu taze avukatın imdadına yetişip sesini duyacak kim var?

Avukat Müvekkil İletişiminde Yeni Bir Dönem

Aslında Türkiye Barolar Birliği (TBB) bu konuda her avukatın iletişim bilgilerini yayınlamak gibi bazı temel vazifeleri yerine getiriyor. Fakat bu yayınlar pek fazla kişiye ulaşmadığı için 140 bin avukatın eşit bir muamele görme şansı da bulunmuyor.

Bu sorunu görerek herkesin eşit bir şekilde değerlendirildiği bir ortam oluşturmayı hedefleyen Avukat Rehberi, geliştirilen özel bir yazılım ile Türkiye Barolar Birliği’nin internet sayfası üzerinden bağlı olunan baroya göre bilgileri çekerek şehir bazlı bir yayın sistemi oluşturdu. Avukatların TBB sistemindeki bilgilerinde değişiklik yapma özelliği de yer alan sitede, müvekkil adayları yaşadıkları ya da hukuki uyuşmazlıklarının olduğu şehir üzerinden bir arama yaparak avukatlarına ulaşabilecek.

İsim üzerinden de arama yapılabilen Avukat Arama sistemi ile müvekkil adayları avukatlarının büro adresleri ve telefon numaralarına kolaylıkla ulaşma imkanı elde etmiş olacak. Avukat Rehberi sitesi avukatlar.info.tr adresinden “Tüm Avukat Bilgileri Burada” sloganı ile yayın yapmaktadır.