TUNCELİ (AA) - Tunceli dağ sarımsağının coğrafi işaret alması için Türk Patent ve Marka Kurumuna (TÜRKPATENT) yapılan başvurunun kabul edildiği bildirildi.

Tunceli Valiliğinden yapılan açıklamada, bilimsel adı "Allium Tuncelianum" olan ve sadece Tunceli bölgesinde yetişen endemik bir tür olan Tunceli dağ sarımsağının üretimini geliştirmek, ayırt ediciliğini ortaya koymak, yerel üretimi ve kırsal kalkınmayı desteklemek, biyoçeşitliliği korumak, kentin tanıtımına katkı sağlamak ve coğrafi işaret tescilinin yapılması için Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Orman İşletme Müdürlüğünce bir süre önce TÜRKPATENT'e başvuru yapıldığı belirtildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Tunceli Valisi ve Belediye Başkan Vekili Tuncay Sonel, "Tunceli sarımsağının coğrafi işaret tescilinin gerçekleşmesi amacıyla Tunceli Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Orman İşletme Müdürlüğümüz başvurusuyla başlatılan süreçte çok önemli bir aşamaya gelindi. Başvurumuz, TÜRKPATENT ile koordinasyonlu şekilde gerçekleşen çalışmalar neticesinde aynı kurumun resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni'nde yayımlandı. Bu aşamadan sonra yasal olarak bülten aracılığıyla ilanda kalacak olan başvurumuz, ilanda beklenilmesi gereken süre sonrasında tescil işlemini tamamlayacak" ifadelerini kullandı.

Sonel, başvurularının kabul edilmesinden memnun olduklarını belirterek, "Sarımsağımızın coğrafi işaret almasıyla, gerek sarımsağın ve ilimizdeki üreticilerin potansiyellerinin artırılması gerekse de ilimizin tanıtımına katkı sunması noktasında önemli bir kazanım elde ettik." değerlendirmesinde bulundu.

Tuncay Sonel, sarımsağın coğrafi işaret tescili konusunda emeği geçenlere teşekkür ettiğini de kaydetti.