TUNUS (AA) - Başbakan Yusuf Şahid, kendisine yönelik istifa çağrıları yapan Cumhurbaşkanı Baci Kaid es-Sibsi'nin oğlu Nida Tunus Partisi Lideri Hafız el-Kaid es-Sibsi'yi partiyi tüketmekle suçlarken, ülkede siyasi krizin yaşandığını söyledi.

Tunus'taki ulusal televizyonlar aracılığıyla halka seslenen Şahid, "Tunus'ta, benim 2013 yılında katıldığım Nida Tunus Partisi'ne benzemeyen bir parti kaynaklı siyasi kriz yaşanıyor. Başında Hafız el-Kaid es-Sibsi'nin yer aldığı, Nida Tunus Partisi'ni yöneten isimler partiyi harcıyor. Partiyi ıslah etmenin zamanı geldi." dedi.

Şahid, hükümetine yönelik eleştirileri ve istifa çağrılarını son günlerde kamuoyuna paylaşmaktan çekinmeyen Cumhurbaşkanının oğlu Sibsi'ye karşı açıktan ilk meydan okumasında, "partinin şimdiki liderlerinin milli, demokratik, birlik ve siyasi denge önünde engel teşkil ettiği" yorumunu yaptı.

Partisinin yaşadığı siyasi krizin devlet kurumlarını da tehdit ettiğini belirten Başbakan Şahid, "partinin istifalarla bölünerek parlamentodaki birincilik vasfını yitirmesi, Almanya'daki diaspora milletvekilliği için yapılan ara seçimlerde bağımsız bir adaya karşı yenilgi ve yerel seçimleri Nahda Hareketi'nin arkasında ikinci parti olarak tamamlamasını" Nida Tunus'un son yıllardaki kayıpları olarak sıraladı.

- Şahid icraatlarını savundu

Liderlik ettiği ulusal uzlaşı hükümetinin birçok başarıya imza attığını söyleyen Şahid, güvenlik durumunun kontrol altına alınması ve terörle mücadelede elde edilen başarının en önde geldiğini söyledi.

Tunus'un devrimden sonraki ilk yerel seçimlerinin liderliği döneminde gerçekleştiğine işaret eden Şahid, ülkedeki şartların hala zor olduğunu, tüm tarafları zorlukların üstesinden gelmek için samimi diyaloğa davet ettiğini belirtti.

Şahid, ülkedeki durumun düzeltilmesinin 2018 yılı sonuna kadar, "sosyal güvenlik fonlarının düzenlenmesi, kamu kurumlarının ıslahı ve kamu maaş yükünün azaltılması" alanlarındaki başarılara bağlı olduğunu aktardı.

Cumhurbaşkanının oğlu ve Nida Tunus Partisi'ne liderlik eden Hafız el-Kaid es-Sibsi, parti üyesi Başbakan Şahid'in liderliğindeki ulusal uzlaşı hükümetini ülkedeki ekonomik ve sosyal krizin sorumlusu olarak göstermiş ve köklü kabine değişikliği çağrısında bulunmuştu.

- Hükümet'te "köklü revizyon" talebi

Tunus meclisindeki en büyük iki siyasi parti olan Nahda Hareketi ve Nida Tunus'un başını çektiği 5 siyasi parti ve aralarında ülkenin önde gelen sendikalarının da yer aldığı 4 sivil toplum kuruluşu (STK), Kartaca 2 Anlaşması ismi verilen mutabakatta 60'ın üzerinde maddede uzlaşı sağlamış ancak Başbakan Yusuf Şahid hükümetinde değişiklik konusunda anlaşmaya varılamamıştı.

Mecliste 69 sandalyeye sahip ve birinci parti olan Nahda Hareketi Partisi, ülkedeki istikrarın devam etmesi için mevcut Şahid hükümetinin "kısmi revizyonla" kalması gerektiğini savunmuştu. Kaynaklar, Tunus Ticaret ve Zanaat Sendikası (UTICA) ile Tunus Çiftçi ve Balıkçılar Birliği'nin (UTAP) de benzer şekilde Şahid hükümetinin kalmasından yana olduğunu belirtmişti.

Buna karşılık Şahid'in de içinden geldiği, meclisin ikinci partisi konumundaki Nida Tunus Partisi (58 vekil) ile Tunus'un en büyük sendikası Tunus Genel İşçi Sendikaları Konfederasyonu (UGTT) ve Tunus Ulusal Kadınlar Birliği (UNFT) ise kabinede başbakanın da değişeceği "köklü revizyon" gerektiği yönünde fikir beyan etmişti.

Cumhurbaşkanı Baci Kaid es-Sibsi, ertesi gün, tarafların Başbakan Yusuf Şahid hükümetinde "köklü veya kısmi bir değişiklik" konusunda uzlaşı sağlayamaması üzerine Kartaca 2 Anlaşması'nı süresiz askıya almıştı.

- Kartaca Anlaşması

Tunus'ta 2014 yılında yapılan seçimlerin ardından kurulan hükümet, Nida Tunus Partisindeki istifalar nedeniyle güvenoyu alamayarak düşmüş bunun üzerine Cumhurbaşkanı Sibsi'nin çağrısıyla 2016 yılında Kartaca Sarayı'nda 8 siyasi parti ve sivil toplum temsilcilerinin katılımıyla "Kartaca Anlaşması" adı verilen bir uzlaşı metni üzerinde anlaşmaya varılmıştı.

Kartaca Anlaşması, Yusuf Şahid başbakanlığında kurulan çok katılımlı ulusal uzlaşı hükümetinin temel mutabakat metni olarak kabul edilmişti.

Ancak anlaşmaya taraf birçok siyasi parti, zaman içinde gerek ideolojik gerekse siyasi çekişmeler nedeniyle anlaşmadan çekildiğini açıklamıştı.

Tunus'un iki zıt toplumsal kutbunu temsil eden ve Tunus'un en büyük iki siyasi partisi olan Nahda Hareketi ve Nida Tunus Partisi'nin ittifakının sürmesi ile ulusal uzlaşı koalisyonu ayakta kalarak görevine devam etmişti.