TUNUS (AA) - Tunus'ta pazar günü yapılan yerel seçimlerden Nahda Hareketi Partisi birinci çıkarken, özellikle gençlerin sandığa gitmeyişi neticesinde katılımın yüzde 33,7'de kalması ve bağımsızların elde ettiği başarı seçimin dikkati çeken diğer sonuçları arasında yer aldı.

Tunus'ta devrimin ardından ilk kez düzenlenen yerel seçimlerde yüzde 27,5 oy alan Nahda Hareketi birinci oldu. Nida Tunus Partisi, yüzde 22,5 oy oranıyla ikinci sırada yer aldı.

Seçimin bir diğer kazananı ise bağımsız adaylar oldu. Bağımsızların ülke genelinde elde ettiği oy oranı yüzde 28'in üstüne çıktı. Ancak seçime katılım beklentilerin altında kaldı, özellikle gençlerin büyük bölümü sandığa gitmedi.

Tunuslu uzmanlar, gençlerin "sandığa ilgisizliğin" derinlemesine incelenmesi gerektiğini belirterek, bunu uzun vadede Tunus demokrasisi için de "kritik bir belirleyici" olarak nitelendirdi. Öte yandan, bağımsızların başarısında yerel seçim dinamiklerinin etkisinin yanı sıra seçmenin içinde bulunduğu ekonomik ve sosyal zorluklardan geleneksel partileri sorumlu tuttuğu yönünde değerlendirmeler yapıldı.

- Gençlerin sandığa ilgisizliği yeni değil

İslam ve Demokrasi Araştırmaları Merkezi (CSID) Başkanı Rıdvan Masmudi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gençlerin sandığı gitmeyişini sadece "devrimden sonra gelen hükümetlerin performansına karşı öfke" şeklinde açıklamanın doğru olmayacağını söyledi.

Masmudi, devrimden 8 ay sonra düzenlenen 2011'deki parlamento seçimlere yüzde 52 oranında katılım olmasına rağmen, gençlerin katılım oranının yüzde 12'de kaldığına işaret etti. Tunuslu siyasi uzman, benzer şekilde 2014'te ülkede kimlik siyaseti çatışmalarının arttığı ve Mısır'daki darbe sonrasında gerçekleşen yüksek tansiyonlu seçimlerde katılımın yüzde 69'a yükselmesine rağmen gençlerin yine çok düşük düzeyde, yüzde 14 civarında katılım gösterdiğine dikkati çekti.

Gençlerin sandığa karşı ilgisizliğinin arkasında Zeynel Abidin Bin Ali döneminin izlerinin bulunduğunu belirten Masmudi, bu dönemde yetişen gençlerin siyaseti "korkunç bir şey" olarak algıladıklarına, ebeveynlerin dahi çocuklarına siyasetten uzak durmalarını tembih ettiğine işaret etti.

Bin Ali döneminde yetişen nesilde siyasetçilerin "yol kesici eşkıya, hırsız, yolsuzluğa bulaşmış kimseler" olduğu algısının sürdüğüne değinen Masmudi, "Gençler, siyasetçilerin vicdan sahibi, ülkesini daha iyi yerlere taşımak isteyecek insanlar olduğuna inanmıyor. Birisi bunları iddia ettiği zaman gülüyorlar." diye konuştu.

Öte yandan Masmudi, yerel seçimlerin her zaman parlamento veya başkanlık seçimlerinden ayrı dinamikleri olduğunu belirterek, ABD'de ya da İngiltere'de gibi ülkelerde de yerel seçimlere katılımın düşük çıktığını hatırlattı.

Bu açıdan Tunus'ta yerel seçimlere katılımın yüzde 33,7 olmasının sorun teşkil etmediğini söyleyen Masmudi, ancak gençlerin katılımının çok düşük oranda kalmasının üzerinde çalışılması gerektiğini vurguladı.

- "Nahda-Nida uzlaşısı devam edecektir"

CSID Başkanı Masmudi, Tunus siyasetinde bundan sonrasına ilişkin ise Nahda Hareketi ve Nida Tunus arasındaki ulusal uzlaşı hükümetinin ana omurgasını oluşturan ittifakın devam edeceği öngörüsünü paylaştı.

Yerel seçimlerde ademimerkeziyetçi yönetim anlayışı ile demokrasiye katılımın yerel düzeyde başlatılmasının amaçlandığını belirten Masmudi, dolayısıyla seçim sonuçlarının ülke siyasetini değiştirecek nitelikte olmadığını söyledi.

- Bağımsızların başarısı "olumlu gelişme"

Bağımsızların yüksek oy almasını ise "olumlu bir gelişme" olarak niteleyen Masmudi, bunu seçmenlerin yerel seçimlerde ideolojilerden uzak bir biçimde kendi sorunlarını anlayabilecek, "yol, temizlik, kütüphane, spor alanları gibi ihtiyaçlarını bilen" bağımsızlara yönelmesi şeklinde açıkladı.

Masmudi, "Yerel yönetim yetkilerinin artırıldığı yeni yasası ile belediye meclisleri, Tunus'un geleceği için bağımsızlar, partiler ve farklı düşüncede hareketlerin bir arada yaşama ve yönetme becerisini geliştirecektir." dedi.

- "Seçmen geleneksel partileri cezalandırdı"

Tunus Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nden Dr. Fuad Gurbeli ise seçim sonuçlarının çok şaşırtıcı olmadığını belirtirken, ulusal uzlaşı hükümetinin temelini oluşturan iki parti Nahda Hareketi ve Nida Tunus'un seçmenleri sandığa çekmekte başarısız olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Seçmenlerin sandığa gitmeyerek Nahda ve Nida Tunus partilerini cezalandırmayı amaçladığı yorumunu yapan Gurbeli, "Bu akımın 2019'da nasıl seyredeceği Tunus'ta gelecek yılların siyasi tablosuna ilişkin manzarayı ortaya koyacak." diye konuştu.

Tunus'ta bağımsızların da büyük başarı elde etmesine değinen Gurbeli, "Tunus'ta genel olarak geleneksel partiler geriledi. Partilerin bu yaşananlardan dolayı sorumlu tutulması söz konusu. Siyasi partilerin, sürdürdükleri söylem vatandaşlara umut veremedi. İnsanlar, yerel düzeyde bildikleri insanlara, bağımsızlara oy verme eğilimi gösterdi." ifadelerini kullandı.