TUNUS (AA) - ADİL SABİTİ - Tunus'ta Kasım 2016'da düzenlenen "2020 Tunus'a Ekonomik Destek ve Yatırım Konferansı"nda imzalanan kredi anlaşmaları ve katılımcı ülkelerin verdiği sözlerin henüz sadece yüzde 40'ının yerine getirildiği belirtiliyor.

Tunus Kalkınma ve Dış Yatırım Ajansı Başkanı Halil el-Abidi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bazıları 5 yıllık bir süreye yayılan yatırım projelerinin tam olarak ne kadarının uygulamaya girdiğini belirlemenin zor olduğunu söyledi.

Yatırımların büyük kısmının gelecek yıllarda hayata geçmesinin beklendiğini aktaran Abidi, "Uluslararası 2020 Tunus'a Ekonomik Destek ve Yatırım Konferansı'nda verilen sözlerle kredi anlaşmalarının yüzde 40'ı yerine getirildi. Bu da yaklaşık 6 milyar dolara karşılık geliyor." dedi.

- "Bürokrasi endişe verir ancak engel olmaz"

Bürokratik engellerin kaldırılması ve yatırımların hızlanması için yoğun çalışma yürüttüklerini dile getiren Abidi, "Bürokrasi endişe verir ancak engel olmaz. Eski uygulamaların kaldırılması için çalışmalarımız sürüyor. Ancak hâlâ çok sayıda kanunun değişmesi gerekiyor." diye konuştu.

Tunus Genel Projelerden Sorumlu Devlet Bakanı Rıda Saidi de yatırımcıların ruhsat teminine ilişkin bürokratik engellerden kurtarılması için Başbakanlık tarafından kolaylaştırıcı çalışmalar yapıldığını vurguladı.

Bakan Saidi, "Bürokrasi yatırımın kolaylaştırılmasına yardımcı olmayan bir saplantıdır. Yeni yatırım yasasının cazip hale gelmesi için ekonomiye dair diplomasinin harekete geçirilmesi gereklidir." dedi.

Tunus'a yatırım desteği için Dünya Bankası, Afrika Kalkınma Bankası, Arap Kalkınma Fonu ve birçok uluslararası ve bölgesel kuruluşla kredi anlaşmaları imzaladıklarını söyleyen Saidi, "Temizlik sektörüne ilişkin projelerle başkentin kuzeyindeki Binzer Köprüsü projelerinin ilk fizibilite raporları Avrupa Yatırım Bankası ve Afrika Kalkınma Bankası'na sunuldu. Bu projelerin toplam maliyet bedelleri 242 milyon dolar tutarında." ifadelerini kullandı

- "Tunus'un Akdeniz'de yatırım haritasındaki yerine dönmüş olması önemli"

Tunus Kalkınma ve Dış Yatırım Ajansı verilerine göre, ülkedeki yatırımlar bu yılın 10 ayında geçen yıla kıyasla yüzde 13,6 arttı. Ajansın raporunda, "Tarım sektöründe yatırımlar yüzde 30, imalat sanayisinde yüzde 41 arttı. Ancak enerji sektöründe yatırım yüzde 9,5 oranında geriledi." bilgileri yer aldı.

"2020 Tunus'a Ekonomik Destek Konferansı" Genel Temsilcisi Murad el-Furadi, henüz beklenen düzeyde olmasa da yatırımların geleceğine ilişkin iyimser olduğunu söyledi. Furadi, "Bugün için Tunus'un Akdeniz'de yatırım haritasındaki yerine dönmüş olması önemlidir." dedi.

Tunus'ta yatırıma ilişkin bir dinamizm olduğunu dile getiren Furadi, yeni yatırım alanlarının en iyi şekilde sunulması ve buna devam edilmesi gerektiğini belirtti.

Tunus Başbakanı Yusuf Şahid, 29-30 Kasım 2016'da düzenlenen "Uluslararası 2020 Tunus'a Ekonomik Destek ve Yatırım Konferansı"nda toplam 14,8 milyar dolarlık finans desteği elde edildiğini bildirmişti.

Şahid, bu miktarın 6,55 milyar dolarlık bölümünün imzalanan anlaşmalardan, 8,3 milyar dolarlık kısmının ise ülkelerin vaatlerinden oluştuğunu ifade etmişti.