TUNUS (AA) - Tunus Merkez Bankası'nın döviz rezervlerinin son 15 yılın en düşük seviyesine gerilediği bildirildi.

Merkez Bankası'nın resmi internet sayfasında paylaşılan bilgilere göre, bankanın döviz rezervleri 12,3 milyar Tunus dinarı (yaklaşık 5,12 milyar dolar) seviyesine geriledi. Bunun, son 15 yılın en düşük seviyesi olduğu belirtildi.

Banka rezervlerinin düşüş yaşadığı Haziran 2017'den bugüne 99 günlük ithalat giderini karşılayabildiği ancak mevcut durumda 89 günlük ithalata yettiği aktarıldı.

Öte yandan, Tunus parlamentosunun Merkez Bankası'nın 2018 bütçesinin finansmanını sürdürmesi için mart ayında 1 milyar dolar değerinde bono satışı yapmasını öngören planı onayladığı kaydedildi.

Tunus Ulusal İstatistik Enstitüsü'nün paylaştığı rakamlara göre, hükümet ve Merkez Bankası'nın ithalatı azaltmak için aldığı önlemlere rağmen 2017 yılındaki cari açığın 15,5 milyar Tunus dinarı (yaklaşık 6,49 milyar dolar) değerinde kaydedilmesi rezerv düşüşünün arkasındaki neden olarak gösteriliyor.

Tunus parlamentosunda kabul edilen ithalat ve katma değer vergisinin artırıldığı 2018 bütçesi, geçen yılki gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYİH) yüzde 6'sına tekabül eden bütçe açığını yüzde 4,9'a düşürmeyi hedefliyor.

"Arap Baharı" olarak nitelenen süreçten birçok demokratik kazanımla çıkmayı başaran Tunus'ta geçiş döneminde göreve gelen hükümetler cari açığı azaltmakta ve büyümeyi yukarıya çekmekte başarısız oldu.

Tunus'ta 2018 bütçesinde vergilerin artırılmasından kaynaklanan hayat pahalılığı, işsizlik gibi ekonomik temelli sorunlar son haftalarda ülke genelinde toplumsal tepkiye ve protestolara yol açmıştı.