KİLİS/AZEZ (AA) - KEREM KOCALAR - Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, Afrin'de terör örgütü PYD/PKK ve DEAŞ unsurlarına yönelik Zeytin Dalı Harekatı'na ilişkin, "Tahminimiz böyle bir operasyon neticesinde çok büyük bir hareketlenmenin olmayacağı ama 50 bin gibi bir nüfus hareketliliği üzerine hazırlığımızı yapıyoruz." dedi.

Kınık, harekat kapsamında Afrin bölgesinden olası göç durumunda Azez'de oluşturulacak kamp yerlerinde incelemelerde bulundu.

Türk Kızılayının konuyla ilgili hazırlıklarını AA muhabirine değerlendiren Kınık, harekattaki öncelikli görevlerinin insani yardımın bölgeye kesintisiz ulaştırılmasını sağlamak olduğunu söyledi.

Operasyonun sürdüğü bölgedeki sivillerin güvenli bölgelere alınması ve bunlara insani yardım ve korunma sağlanmasının bu süreçte büyük önem taşıdığını vurgulayan Kınık, şunları kaydetti:

"Bu bağlamda içeriden aldığımız bilgiler maalesef bu bölgedeki YPG unsurlarının ve güneyde Halep'i tutan Suriye rejiminin Afrin'deki sivillerin bu bölgelerden çıkışına izin vermediği yönünde. Birikmeler olmuş cephe hattında, bunların özellikle Azez bölgesine doğru çıkışına izin verilmesi gerekiyor. Bizler bu bölgede onları karşılamak için gerekli altyapı çalışmalarımızı yaptık. Kamp kapasitelerimizi artırıyoruz AFAD'la beraber. Bu anlamda gıda ve korunma destekleri sağlamak için de bu bölgedeyiz, onları bekliyoruz. Fakat çıkışlarına izin verilmiyor.

Bu şu anlama geliyor; buradaki sivil can kayıplarının artması bazı çevreler tarafından arzu ediliyor. Bu durum insancıl hukukun ve savaş hukukunun ihlal edilmesi anlamına geliyor. Bu operasyon için sesini yükseltenlerin, sivillerin buradan çıkışlarını engelleyenlere yönelik de sesini yükseltmesini bekliyoruz. Burada olası can kayıplarının veya yaralananların müsebbibi, sivillerin buradan çıkışlarını engelleyen unsurlar olacaktır. Özellikle rejimin ve YPG'nin buradaki sivillerin tahliyesi noktasında bu pasajı açması gerekiyor. Gerek İdlib gerekse Fırat Kalkanı bölgesinde ekiplerimiz hazırlıklarını sürdürüyor."

- Olası göç dalgası

Kerem Kınık, Afrin bölgesinin aslında kent merkezinde yoğunlaşmış bir nüfusa sahip olduğuna işaret ederek, çevre köyleriyle beraber nüfusun 400-450 bin civarında olduğuna değindi.

"Tahminimiz böyle bir operasyon neticesinde çok büyük bir hareketlenmenin olmayacağı ama 50 bin gibi bir nüfus hareketliliği üzerine hazırlığımızı yapıyoruz." diyen Kınık, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Umarım operasyon kısa sürede başarıyla sonuçlanır. Bu bölge de tıpkı Fırat Kalkanı bölgesi gibi barış adasına dönüşür, biz de bu bölgeye yönelik kalıcı barış için katkımızı sürdürürüz. Ama şu anda bu bölgeye yönelik özellikle ateş altında olan sivillerin bazılarının kalkan olarak kullanıldığını biliyoruz. Bu nedenle çıkışlarına izin verilmediğini de biliyoruz. Bu insanların çıkarılması için uluslararası baskının artırılması bekleniyor."

Kınık, Azez'e kurulacak kampın kentin doğusunda güvenli bir alanda oluşturulacağını sözlerine ekledi.