İZMİR (AA) - Türk Kızılayı Ege Bölge Kan Merkezi Müdürü Gökay Gök, 2006 yılında yüzde 3 olan kadın kan bağışçı oranının yüzde 14'e çıktığını, bu oranı yükseltmek istediklerini söyledi.

Gökay Gök, Kızılay Ege Müdürlüğünde yaptığı basın açıklamasında, bölgenin kan ihtiyacını karşılamak üzere 3 ilde 4 kan bağışçı merkezi ile faaliyetlerini yürüttüklerini belirtti.

Ege Bölgesi'ndeki 93 kan kullanan hastanenin 91'inin kan ihtiyacının tümünü karşıladıklarını ifade eden Gök, Dokuz Eylül ve Ege üniversitelerinin kan ihtiyacının yüzde 100'ünü ise İzmir'deki bağışın yetersiz olması nedeniyle karşılayamadıklarını aktardı.

Gök, üniversite hastanelerinin, acil ihtiyaca cevap verebilmek için hasta yakınlarından kan bağışı istediğine işaret ederek, "Bu ciddi bir sıkıntı. Ben de bir refakatçi, bir hasta yakını olarak kan bağış isteği ile karşı karşıya kaldığımda sokakta kan arayan bir kişi olarak kendimi buldum. Kimsenin sıkıntı çekmesini istemiyoruz." dedi.

Kan bağışı bilincini aşılamak amacıyla eğitim çalışmaları gerçekleştirdiklerini söyleyen Gök, toplumun her kesimine ulaşmaya çalıştıklarını belirtti.

- "Kadın bağışçı oranı yüzde 3'ten yüzde 14'e çıktı"

Kan bağışı yapma konusunda özelikle önyargılı kadınlara ulaşmakta zorluk yaşadıklarını ifade eden Gök, "Ev hanımlarına, 30 yaş üstü olan ve dezavantajlı mahallelerde yaşayan kadınlara yönelik yaptığımız çalışmalarda istediğimiz sonuca ulaşamadık." diye konuştu.

Kan bağışı konusunda kadınların desteklenmesini, cesaretlendirilmesini isteyen Gök, şöyle devam etti:

"Bizim ülkemizde 2006 yılında kadın kan bağışçı oranı yüzde 3'tü, bugün itibarıyla yüzde 14'e çıktı. Bu artışı sağlayan kadınlar, üniversite gençliğidir. Önyargısız, genç bir nesil geliyor. Okuyan, araştıran, kan bağışı yapan veya yapılması için destek veren bir gençlik geliyor. Üniversitelerde yüzde 20 oranında kan bağışını elde ediyoruz, bu oran yüzde 40-45'e çıkacak."

Gök, kadınlara ulaşmak amacıyla İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle "İzmir Sana Kanım Feda" adlı proje başlattıklarını vurgulayarak, öğrencileri bağış konusunda bilgilendirdiklerini ve bu yolla ailelere, kadınlara ulaştıklarını, çalışmayla bazı mahallelerde kadın bağışçı oranını yüzde 46'ya çıkardıklarını aktardı.

Kan bağış oranlarını meslek grubuna göre de araştırdıklarını kaydeden Gök, özellikle sağlık sektöründe görev yapan doktor ve hemşirelerden toplanan bağışın yetersiz olduğuna işaret etti.

Gök, gelir ve eğitim düzeyi ile kan bağışı arasında bir ilişki olmadığına dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Kan bağışı eğitimle, gelirle artmıyor. İzmir'de 10 bin doktor görev yapıyor, kan bağışı yapan sayısı 230. Doktorlara broşür verdik, sunumlar gerçekleştirdik, vakit bulamadıklarını, bir gün bağış yapacaklarını söylediler. Doktor da olsak bilinçaltında korkumuz var. Ben kimseyi eleştirmek istemiyorum. Bir gün hepimizin ihtiyacı olabilir." dedi.

- İğne korkusu

En çok kan bağışı yapanların serbest meslek mensupları, öğrenciler, işçiler ve öğrenciler olduğu bilgisini veren Gökay Gök, kan bağışında bulunmayanların en büyük sebebinin ise yüzde 50 oranla "iğne korkusu" olduğunu dile getirdi.

Gök, İzmir'de 50 bin yeni bağışçının bulunması halinde Dokuz Eylül ve Ege üniversite hastanelerinde kan temini izni için Sağlık Bakanlığına başvuracaklarını aktardı.

Ege Bölge Kan Merkezinin yılın ilk 9 aylık döneminde bölgedeki kan ihtiyacının yüzde 89'unu karşıladığı bilgisini veren Gök, Türkiye'nin her yerine afet gibi durumlarda destek verebileceklerini, olağanüstü durumlarda kan stokunun sağlanması konusunda koordineli çalıştıklarını, hiçbir kan bağışının imha edilmemesi için çaba gösterdiklerini sözlerine ekledi.