Ayrıca hem bir firmaya bağlı olarak hem de bağımsız olarak çalışmaları mümkündür. Bu da iş bulmalarını kolaylaştıran etkenlerden biridir. Avukatlık, Türkiye'deki gençlerin ilgi gösterdiği, kariyer yapmak istediği prestijli meslekler arasında yer alır.

Hukuk Öğrencileri

YÖK ATLAS’ın yakın zamanda paylaştığı verilere göre Türkiye'de yılda 20 binden fazla öğrenci hukuk fakültesinden mezun oluyor. Ayrıca yine YÖK’ün paylaştığı verilere göre Türkiye’de toplam 81 dernekte 150.000’e yakın avukat kayıtlı.

Hukuk öğrencileri, hukuk eğitimlerini tamamladıktan sonra çoğunlukla hakim, savcı veya noter olmayı tercih ettikleri için avukatlık en azından sanıldığı kadar fazla rekabetin olduğu bir sektör değil. 

Hukuk öğrencilerinin farklı meslek dallarına yönelme ihtimallerinin olması, gelecekte de avukatlık mesleğini yapan kişilerin sayısının beklenildiği kadar artmayabileceği anlamına geliyor.

Avukatlığa Başlama Dönemi

Türkiye'de bir Avukat olarak iş aramaya hazır hale gelmek oldukça karmaşık bir süreçten geçmeyi gerektirir. Avukat adaylarının 4 yıllık üniversite eğitimini tamamladıktan sonra Avukat olarak çalışmaya başlayabilmek için en az bir yıl staj yapmaları şarttır. Kariyer.net’in verilerine göre, Türkiye’de stajyer avukatlar ayda ortalama 4700TL maaş alırlar.

Hukuk fakültesi mezunu olan avukat adayları, firmalara CV’lerini gönderirken zorlu bir dönemden geçebilirler. Bu nedenle biraz önce de bahsettiğimiz gibi pek çok öğrenci savcılık, hakimlik veya noterlik gibi farklı dallara yönelmeyi ya da asistan olmak amacıyla akademik hayata devam etmeyi tercih edebilir.

Avukatlar ne kadar kazanır?

Stajyerlik aşaması zorlu geçse de, tecrübe kazandıkça avukatların maaşında önemli ölçüde artış olur. Kariyer.net’in verilerine göre, Türkiye’de kıdemsiz bir avukatın alacağı en düşük maaş 4200-4300TL bandındadır.  Yıllar geçtikçe kazançları iyileşir. Seçtikleri uzmanlık alanına göre elde ettikleri miktar farklılık gösterecektir. Çok yüksek kazançlar elde etmeleri mümkündür. Kıdemli bir avukat ayda ortalama 20.000TL’yi aşan miktarda para kazanabilir.

Daha önce de belirttiğimiz gibi bu rakamlar, avukatın uzmanlık alanına ve tecrübesine göre önemli ölçüde farklılık gösterebilir.

Avukatların seçebilecekleri farklı meslek dalları

Daha önce de belirttiğimiz gibi, avukatlar, oldukça yüksek gelir elde etmelerini sağlayacak farklı meslek dallarına yönelebilirler.

Savcı

Savcıların aldığı en düşük maaş 11.570TL, en yüksek maaş ise 38.100TL’dir. Bir savcının aldığı ortalama aylık maaş ise 21.290TL’dir.

Hakim

Avukatlık yapmak istemeyenler hakimliği de tercih edebilirler. Kariyer.net’in verilerine göre bir hakim ayda ortalama 19.470TL kazanabilir.

Noter

Avukatlar isterlerse noter olma yolunda da ilerleyebilirler. Noterlerin kazandıkları para bulundukları konuma göre farklılık gösterebilir. Noternerede.com’a göre, birinci sınıf bir noter ayda 1 milyon TL bile kazanabilir. Üçüncü sınıf bir noter ise aylık ortalama 60.000 - 80.000TL arası gelir elde eder.