ANKARA (AA) - Yurt dışından gelerek Türkiye'de eğitim gören ve ülkelerinde önemli görevler alan Türkiye mezunları, yarın İstanbul'da buluşacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından "Türkiye Yeniden: Mezun Buluşması" başlığıyla düzenlenen program ile Türkiye’de çeşitli üniversitelerde eğitim alarak ülkelerine dönen Türkiye mezunları yarın İstanbul Grand Cevahir Otel'de bir araya gelecek. Programa dünyanın dört bir yanından yüzlerce mezun katılacak.

Türkiye'de eğitimini sürdüren uluslararası öğrencilerin yanı sıra 160 ülkeden 150 bin civarında Türkiye mezunu bulunuyor. Türkiye'deki eğitim kurumlarından mezun olduktan sonra kendi ülkelerinde siyaset, akademi ve iş dünyası gibi çeşitli alanlarda önemli mevkilere gelmiş çok sayıda kişi var.

İstanbul'da yapılacak mezun buluşmasına, Türkiye mezunlarının yanı sıra üniversiteler, kamu kurumları ve iş örgütleri de katılacak. Bu şekilde sosyal ve kültürel etkileşimin yanı sıra ekonomik ve ticari fırsatlar da değerlendirilecek.

YTB, Türkiye'deki uluslararası öğrencilerin iyi bir eğitim almasının yanı sıra burada geçirdikleri zamanın kültürel ve sosyal bakımdan da başarılı geçmesini hedefliyor. Bu sayede, hem Türkiye mezunlarının Türkiye'ye bakışı hem de Türk toplumunun uluslararası öğrencilere misafirperver yaklaşımının korunması amaçlanıyor. Böylece, Türkiye ve mezunların ülkeleri arasındaki gönül bağı küresel boyutta korunmuş oluyor.

- "Büyük Öğrenci Projesi"den "Türkiye Bursları"na

Türkiye’nin 1992'de "Büyük Öğrenci Projesi" olarak başlattığı, YTB koordinesinde 2012'den itibaren "Türkiye Bursları" olarak devam eden proje sayesinde eğitim görenler, ülkelerine döndükten sonra Türkiye ile ülkeleri arasında dostluk köprüleri kurulmasında önemli rol oynadı.

Türkiye'nin dünyada "eğitim merkezi" haline gelmesi amacıyla verilen Türkiye Bursları, yabancı öğrencilerin Türkiye'de kamu kaynaklı yüksek öğretim bursuyla eğitim almalarına olanak sağlıyor.

2011 yılında 8 bin öğrenci Türkiye’de eğitim almak için başvuru yaparken, Türkiye Bursları markasının YTB tarafından oluşturulmasının ardından Türkiye’de eğitim almak isteyenlerin sayısı giderek artıyor. Bu sayı, yeni akademik yıl itibarıyla 163 ülkeden 106 bin 550'ye ulaştı.

Türkiye'de şu an 16 bin 817 yabancı öğrenci burslu olarak akademik eğitim alıyor, ayrıca kendi imkanlarıyla Türkiye'de okuyan öğrencilerle birlikte bu sayı 100 bini aşıyor.

YTB bursları kapsamında, 2016'da bin 425 Suriyeliye Türkiye'de yüksek öğrenim imkanı verildi.

- Dünyanın 100 noktasında mülakatla seçiliyorlar

Türkiye Bursları'ndan yabancı ülke vatandaşları her yıl belirli dönemde internet üzerinden başvuru yaparak yararlanabiliyor.

Sisteme gerekli belgeleri giren ve ilk değerlendirme aşamasını geçen öğrenciler, dünyada yaklaşık 100 noktada mülakatlara davet ediliyor.

Akademisyenler ve YTB uzman personeli tarafından yapılan mülakatlarda başarılı olan adaylar, burs almaya hak kazanıyor. Türkiye'ye gelen adaylar, ilk yıl Türkçe öğrendikten sonra yaptıkları tercihler doğrultusunda üniversitelere yerleştiriliyor.

Lisans, yüksek lisans, doktora ve bilimsel araştırma yapanlara verilen Türkiye Bursları'na, öğrencilerin barınma ve beslenme ihtiyaçları ile aylık harçlıkları da dahil.

Burs alanların ayrıca Türkiye'de kaldıkları süre boyunca sağlık sigortası primleri ödeniyor.

Öğrencilerin Türkiye'ye ilk geliş biletleri ile mezun olduktan sonra ülkelerine dönüş biletleri de YTB tarafından karşılanıyor.

Türkiye Bursları ile lisans, yüksek lisans ve doktora öğrenimi görerek ülkelerine dönen mezunlar arasındaki iletişim ise "mezun buluşmaları" programlarıyla geliştiriliyor.