ANKARA (AA) - AK Parti'nin seçim beyannamesinde, Türkiye'nin, dünyanın her yerinden parlak zihinlerin cazibe merkezi haline getirilmesinin, tersine beyin göçünün sağlanmasının hedeflendiği bildirildi.

AK Parti'nin seçim beyannamesi, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı. Beyannamede, göç meselesine insani açıdan bakıldığı, bu anlamda dünyada örnek gösterilen bir yaklaşım sergilenerek, insan onuruna yakışır biçimde tüm mazlumlara kucak açıldığı belirtildi.

Beyannamede temel hedefin, temel hak ve hürriyetler çerçevesinde, geçici koruma süreçlerinin sonucunda, göçmenlerin önemli bir bölümünün sağ salim ülkelerine dönmesini sağlamak olduğu vurgulandı.

Düzensiz göçler de dahil olmak üzere, Türkiye'ye yapılan nitelikli nüfus göçünden azami derecede faydalanılmasının, bu kişilerin Türkiye'de bulundukları sürede, sosyo-ekonomik hayatın içerisinde değer üretmelerinin sağlanmasının amaçlandığı ifade edildi.

Göç politikaları konusunda, kurumsal kapasitenin artırılacağına dikkat çekilen beyannamede, 2023 hedefleri kapsamında; göç yönetimine ilişkin tüm iş ve işlemleri, insan odaklı olarak gerçekleştirerek, göçün etkilerinin olumlu yönde artırılmasına yönelik politikalar geliştirileceği kaydedildi.

Göç yönetiminde, merkezi ve yerel düzeyde, kurumsal yapılar, insan kaynakları ve teknolojik imkanların güçlendirilerek, uzmanlaşmaya dayalı personel rejiminde devamlılık sağlanacağının altı çizilen beyannamede, şu ifadelere yer verildi:

"Göç ve uluslararası koruma alanında, hukuki ve kurumsal düzenleme eksikliklerini tamamlayacağız. Hazırlayacağımız Düzenli Göç Strateji Belgesi ile vize, ikamet izni, iskan gibi işlemleri belirleyeceğiz. İnsan Ticaretiyle Mücadele Eylem Planı'nı hazırlayarak insan ticaretiyle mücadelenin yol haritasını ortaya koyacağız.

Yabancılar İletişim Merkezi (YİMER 157), insan ticareti mağdurlarının tespitine ve göçmen kaçakçılığı mağduru yabancıların, denizde kurtarılma operasyonlarına yönelik ihbar ve yardım hattı olarak da hizmetlerine etkin bir şekilde devam edecek ve hizmetin yaygınlaştırılması sağlanacaktır.

Jandarma Genel Komutanlığı sorumluluk alanında, göçmen kaçakçılığı ve insan ticaretiyle mücadele faaliyetlerinin daha etkin yürütülebilmesi maksadıyla, 2023 yılına kadar düzensiz göç olaylarının yoğun olarak yaşandığı 19 il ve 18 ilçede, göçmen kaçak ve insan ticaretiyle mücadele ile ilgili gerekli birimleri kuracağız"

- Ahıska Türkleri'nin durumu

Beyannamede, Türkiye'de iskanı sağlanan Ahıska Türkleri'ne ilişkin süreçlerin hızlandırılacağı, iskanlı göçe dair işlemlerin, daha sistematik bir yapıya kavuşturulacağı vurgulandı.

Sınır dışı etme işlemlerinde etkinliğin artırılmasının ve sınır dışı kapsamında olan yabancılar için "Milli Gönüllü Geri Dönüş Mekanizması"nın kurulmasının sağlanacağına işaret edilen beyannamede, göç alanında güvenilir bir veri sistemi oluşturulacağı, geçici koruma kapsamındaki 3,5 milyonu aşkın Suriyelinin verilerinin güncellenmesi çalışmalarına devam edileceği anlatıldı.

Türkiye'de, 16 ilde 12 bin 276 kişi kapasiteli 18 geri gönderme merkezi bulunduğu belirtilirken, "7 ilde de 4 bin 50 kişi kapasiteli 8 geri gönderme merkezi inşaatı sürmektedir. 7 ilde ise 3 bin 150 kişi kapasiteli 7 geri gönderme merkezinin inşaat çalışmaları devam etmektedir. Tüm inşaatlar tamamlandığında, toplam kapasitemiz 19 bin 476'ya ulaşacaktır." ifadesine yer verildi.

Beyannamede, 15 ilde göç danışma merkezleri oluşturulmaya başlandığı, bunlardan 5'inin tamamlandığı, aynı zamanda mobil göç danışma merkezleriyle de hizmet verileceği bildirildi.

GöçNet kurumsal yazılımına IRIS, parmak izi ve düzensiz göç ortak veri tabanı uygulamalarının da eklenerek daha etkin hizmet sunulacağı belirtilen beyannamede, "Göç olgusunu yöneterek ülkemizi, dünyanın her yerinden parlak zihinlerin cazibe merkezi haline getirmek ve tersine beyin göçünü sağlamak, temel bir hedefimizdir. Yabancı öğrencilerin ülkemizde düzenli kalışlarının kolaylaştırılması için ikamet izni başvurularının üniversiteler tarafından alınması uygulamasını yaygınlaştıracağız." ifadeleri kullanıldı.