ANKARA (AA) - Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye-Tayland Karşılıklı Kültür Yılı dolayısıyla imzalanan niyet bildirgesiyle kültür ve sanatın her alanında karşılıklı etkinlikler geliştirerek siyasi, ekonomik ve toplumsal ilişkilere katkıda bulunmak istediklerini söyledi.

Ersoy, bildirgenin imzalanması dolayısıyla Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Türkiye ile Tayland arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 60. yıl dönümü olan 2018'in Türkiye-Tayland Karşılıklı Kültür Yılı ilan edildiğini belirtti.

Bakan Ersoy, "Niyet bildirgesiyle dostane ilişkileri geliştirmek ve kültürel değişimi artırmak amacına yönelik olarak kültür ve sanatın her alanında karşılıklı etkinlikler geliştirerek ülkelerimiz arasındaki siyasi, ekonomik ve toplumsal ilişkilere katkıda bulunmak istiyoruz." dedi.

Tayland ile ikili ilişkiler ve iş birliğinin gerek kültür gerekse turizm alanında güçlenmesinin en büyük temennileri olduğunu ifade eden Ersoy, şöyle konuştu:

"Türkiye bir turizm ve güzellikler ülkesi. Ülkemize gelen bir misafir, yılın 12 ayı boyunca farklı bölgelerde, farklı turistik deneyimler yaşama imkanına sahip. Türkiye kültürel miras varlıkları, doğal güzellikleri ve yüzyıllar boyunca ürettiği zengin kültürleriyle evrensel kültüre katkı sağlayan büyük bir ülke. Niyet bildirgesi tüm bu değerlerimizin Tayland'da tanıtılması açısından bize fırsatlar sunmaktadır."

- "Bu rakamlar çok daha artacaktır"

Tayland Kültür Bakanı Vira Rajpoj Chanarat ise Tayland ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 1958'de tesis edildiğini ve o tarihten bu yana iki ülke arasında oldukça yakın ve içten ilişkilerin devam ettiğini söyledi.

Chanarat, karşılıklı ilişkilerin 2015 yılındaki stratejik ortaklık anlaşmasıyla beraber daha da üst seviyeye çıktığını, bütün bunların yanında Türkiye ve Tayland'ın birçok platformda bir arada durmaya devam ettiğini aktardı.

2017'de Türkiye'yi ziyaret eden Taylandlı turist sayısının 31 bin, Tayland'ı ziyaret eden Türk turist sayısının ise 70 ile 75 bin arasında değiştini belirten Chanarat, "Ben inanıyorum ki Tayland-Türkiye Kültür Yılı ilan edilen 2018'de bu rakamlar çok daha artacaktır." dedi.

Konuşmaların ardından iki bakan fotoğraf sergisi açtı.