BERLİN (AA) - Alman hükümeti, Türkiye'nin, Yunanistan ile olan geri kabul anlaşmasını durdurması kararının AB ile olan sığınmacı anlaşmasıyla ilişkili olmadığını, sorunun iki ülke arasında görüşmeler ve diyalog yoluyla çözülmesini ümit ettiğini açıkladı.

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Adebahr, bugün başkent Berlin'de düzenlenen basın toplantısında, sorunların çözümü için Türkiye ile Yunanistan'ın görüşmeler yapması gerektiğini belirterek, "Türkiye ile Yunanistan arasındaki bu sorunların karşılıklı görüşme ve diyalog yoluyla çözülmesini ümit ediyoruz." dedi.

Türkiye'nin kararının, AB ile olan sığınmacı anlaşmasını etkileyip etkilemeyeceği şeklindeki bir soruya karşılık da Adebahr, anlaşmaların birbiri ile ilişkili olmadığını kaydederek, "Bilgilerimize göre dünkü gelişmeler AB ile olan anlaşmayla ilişkili değil. Ortaya çıkan sorunların birlikte ele alınabilmesi için Türkiye ile Yunanistan arasında bir diyalog olmasını ümit ediyoruz." şeklinde konuştu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 15 Temmuz darbe girişimine katılan darbeci askerlerin Yunanistan'da tahliye edilmesi ile ilgili olarak dün yaptığı açıklamada, bu ülke ile olan geri kabul anlaşmasını durdurduklarını söylemişti.