BAĞDAT (AA) - HAYDAR HADİ - ALİ MUKERREM GARİP - Irak'ta mayıs ayında yapılması planlanan genel seçimlere Kerkük'te tek listeyle, diğer kentlerde ise çeşitli ittifaklarla giren Türkmenler, Bağdat meclisinde daha fazla sandalyeyle temsil edilmeyi hedefliyor.

Haziran 2014'te ülkenin ikinci büyük kenti Musul'un yanı sıra Salahaddin (Tikrit) ve Enbar'ı (Ramadi) ele geçiren terör örgütü DEAŞ'ın ancak 3 yıl sonra söz konusu kentlerden çıkarılabildiği Irak, yeni bir siyasi sürecin içine girerken dengeler de tekrar oluşuyor.

DEAŞ'a karşı verilen mücadele ve sonrasında yaşanan gelişmelerin şekillendirdiği yeni siyasi oluşumlar ve kurulan ittifakların, mayıs ayı sonrası ülke siyasetini belirleyeceği öngörülüyor. Erbil ile Bağdat arasında yaşanan gayrimeşru referandum krizinin yanı sıra Kerkük ve diğer tartışmalı bölgelerde merkezi hükümetin otoritesini sağlama hamlesi gibi gelişmelerin seçim sonuçları üzerinde etkili olacağı değerlendiriliyor.

Yaklaşık 37 milyon nüfuslu Irak'ta 24 milyon kayıtlı seçmen, ülkeyi gelecek 4 yıl yönetecek hükümetin belirlenmesi için 12 Mayıs'ta sandık başına gitmeye hazırlanıyor.

Irak'taki önemli bileşenlerden biri olan ve ülke siyasetinde kayda değer yansımaları olacağı düşünülen Türkmenler, kadim bir Türkmen kenti olan Kerkük'te önceki seçimlerden farklı olarak, "Kerkük Türkmen Cephesi" adlı listeyle seçim yarışına katılıyor. Atılan bu adımın kadim kentteki Türkmen varlığının gösterilmesi açısından son derece önemli olduğu belirtiliyor.

AA muhabirine konuşan Irak Türkmen Cephesi (ITC) Seçim Daire Başkanı Ahmet Remzi, Kerkük Türkmen Cephesi listesinde 18 Türkmen adayın olduğunu belirterek, ''Türkmen adaylar, Musul, Bağdat, Diyala ve Salahaddin kentlerinde de Türkmenlerin desteklediği farklı listelerle seçime giriyor." dedi.

- Kerkük'te en az 4 vekil çıkarma hedefi

Bağdat'taki meclise Kerkük'ten 4 Türkmen milletvekili göndermeyi hedeflediklerini kaydeden Remzi, Türkmen seçmenlerin sandığa gitme konusunda güçlü bir eğilim gösterdiğini ifade etti. Remzi, "Kerkük'te şu ana kadar Türkmen seçmenlerin yaklaşık yüzde 70'i seçmen kartlarını teslim aldı." diye konuştu.

Türkmenlerin Kerkük dışında Erbil'de de 5 milletvekili adayıyla "Kerkük Türkmen Cephesi" adı altında seçime katılacağını aktaran Remzi, Musul'da iki ve Bağdat'ta bir Türkmen milletvekili adayının Cumhurbaşkanı Yardımcısı İyad Allavi'nin başını çektiği "Vataniyye Koalisyonu" listesinden seçim yarışındaki yerini alacağını aktardı.

Remzi ayrıca Salahaddin ve Diyala kentlerinde Haşdi Şabi'ye bağlı "Fetih" listesinde 1'er Türkmen adayın olduğu bilgisini paylaştı.

- Kerkük'te Türkmenlerin kazanma şansları bu sefer daha yüksek

ITC Seçim Dairesi Başkanı Remzi, Türkmenlerin seçimlerdeki şansına ilişkin ise şunları söyledi:

"Özellikle Kerkük'te Türkmen milletvekili adaylarının bu sefer kazanma şansları daha yüksek. Kerkük'ün merkezi yönetimin kontrolüne geçmesinden sonra bu seçimlerin geçmiş seçimlerin aksine daha şeffaf ve rahat bir ortamda geçeceğini düşünüyoruz. Elektronik oy kullanma sisteminin hayata geçirilmesi de seçim ihlallerini büyük ölçüde azaltacak."

En yüksek Türkmen nüfusa sahip Telafer'de farklı listelerden 12 aday çıkaran Türkmenlerin, Diyala ve Salahaddin'de ITC'nin desteklediklerinin dışında farklı adaylarla da seçime giriyor olmasının söz konusu iki kentteki başarı şansını azaltabileceği yönünde değerlendirmeler yapılıyor.

- Bağdat'a daha çok milletvekili gönderme stratejisi

ITC Başkanı Erşet Salihi, Irak genelinde sadece Türkmenlerin değil, Şii, Sünni ve Kürtlerden oluşan siyasi grupların da seçime ittifakla girmeyi tercih ettiğini belirterek, "Bu defa, Şii listelerinde Sünni adaylar da var. Kürtlerden de Bağdat'ta seçime katılan adaylar var." dedi.

Türkmenlerin Musul'da Allavi'nin liderliğini yaptığı "Vataniyye Koalisyonu" listesinden 2 aday, Haşdi Şabi'ye bağlı "Fetih" listesinden ise 1 aday çıkardığını dile getiren Salihi, "Türkmenler olarak Bağdat meclisine daha çok milletvekili gönderme konusunda bir strateji belirledik. Böylece bu seçimlerden siyasi olarak daha kazançlı çıkmayı hedefliyoruz." diye konuştu.

"Fetih" listesinin bir Şii koalisyonu, "Vataniyye"nin ise daha çok liberal (Sünni) bir koalisyon olduğuna dikkati çeken Salihi, şunları kaydetti:

"Irak'taki etnik yapı dağılımları, seçimde ittifak kurmayı mecbur kılıyor. Erbil ve Süleymaniye'deki bazı Kürt partilerden ittifak teklifi aldık. Ancak buralardaki adaylarımızı hiçbir ittifaka girmeden ITC adı altındaki seçim listesiyle Bağdat'a gönderme kararı verdik. Tuzhurmatu ve Diyala'da Fetih listesinden 1'er, Bağdat'ta da Vataniyye listesinden 1'er adayımız bulunuyor. Biz, seçim stratejimizi coğrafyamızdaki etnik ve mezhebi dağılımlara göre belirledik."

- "Türkmenler arasında hiçbir mezhebi ayırım yok" mesajı

Kerkük'te Türkmen, Arap ve Kürtlerin birer seçim listesi olduğunu kaydeden Salihi, Türkmenleri burada kendi liderliğindeki "Kerkük Türkmen Cephesi" listesi altında toplamayı başardıklarını hatırlattı.

Salihi, "Kerkük'teki İslami ve diğer görüşlerdeki tüm Türkmen partilerin adaylarını bu listede topladık. Bununla da 'Türkmenler arasında hiçbir mezhebi ayırım yok' mesajı vermek istiyoruz. Türkmenler olarak Türkmen bayrağı ve kimliği altında birleştik." diye konuştu.

- Irak genelinde 15 milletvekili çıkarma hedefi

Seçim sonrası oluşacak siyasi dengeye göre Bağdat meclisinde "Türkmen Grubu" kurmayı hedeflediklerini dile getiren Salihi, "Oluşacak yeni hükümette pazarlık payımız olması için güçlü bir grup kuracağız." dedi.

ITC Başkanı Salihi son olarak Türkmenlere "sandığa gitmeleri" çağrısında bulunarak, Türkmen milletvekili sayılarını Kerkük'te 2'den 5'e, Irak genelinde ise 10'dan 15'e çıkarmanın peşinde olduklarını söyledi.