BİŞKEK (AA) - TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Türk dili konuşan kardeş halklar arasındaki dostluğun değişmez öncelik olması gerektiğini belirterek, "Önceki dönemde aynı coğrafyayı paylaşan ülkeler olarak bizlere düşen görev, sağlam zemindeki iş birliğimizi daha da geliştirmek ve bölgemizdeki sınamaları fırsatlara dönüştürmek olmalıdır." dedi.

Kazakistan'da Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) 7. Genel Kurulu kapsamında Konsey Oturumu düzenlendi.

Dönem başkanı Kazakistan'ın Meclis Başkan Yardımcısı Gülmira İsimbayeva, toplantıda yaptığı konuşmada, ülkesinin bu dönemde yaptığı faaliyetler hakkında bilgi verdi.

TÜRKPA'nın üye ülkelerin parlamentoları arasında iş birliğini geliştirdiğini vurgulayan İsimbayeva, "Kazakistan, çalışmaları sistemli hale getirmeye önem vermiştir. Asamble daha açık, daha şeffaf, etkili kurum haline gelmiştir." ifadesini kullandı.

İsimbayeva, TÜRKPA dönem başkanlığını Kırgızistan'a devrettiklerini dile getirdi.

TÜRKPA Dönem Başkanı sıfatıyla konuşan Kırgızistan Meclis Başkanı Dastanbek Cumabekov, TÜRKPA sayesinde ilişkilerin daha da güçlendiğini belirterek, parlamentolar arasındaki iş birliğini daha da yukarı çekmeye çalışacaklarını söyledi.

Cumabekov, "Medeniyetimiz, tarihimiz aynı olduğu için sorunların çözümlerinin de benzer olduğuna inanıyoruz. Tüm ülkelerimizin gelişebilmesi için birlikte çalışalım. Önümüzde çok büyük amaçlar var, onları sağlamak için çalışmamız gerekiyor." dedi.

Cumabekov, TÜRKPA Genel Sekreteri'nin daha iyi denetlenebilmesi ve görevini daha iyi yapabilmesi için parlamentolara görevden alma yetkisi verilmesi için düzenlemeler yapılması, toplantılarda sonuç alınabilmesi için de konuların önceden belirlenip üzerinde çalışılması gerektiğini vurguladı.

- "Olaylara dikkatli bakmamız, teşhisi ve analizi beraber yapmamız gerekiyor"

TBMM Başkanı Kahraman, TÜRPA'nın ülkeler arasındaki ilişkileri geliştiren önemli bir iş birliği platformu olduğunu belirtti. Parlamentolar arasındaki çok boyutlu iş birliğinin sadece üye ülkelere değil, bölgenin refahının artırılmasına, istikrarın sağlanmasına da katkıda bulunduğuna dikkati çeken Kahraman, günümüzde devletler arası ilişkilerin iç içe geçtiğini kaydetti.

Kahraman, "Bu yüzden bütün olaylara dikkatli bakmamız, teşhisi ve analizi beraber yapmamız gerekiyor. Gelişmeleri yerinde takip etmeliyiz. Beraberliklerimiz uluslararası platformlarda da sürmelidir, gerekli konularda ortak hareket edilmelidir. Devletler diğer devletlerin toprak bütünlüğüne riayet etmek zorundadır. Misyonumuz, karşılaştığımız zorlukların üstesinden gelebilmemiz için meclislerimiz arasında ortak hareketi belirlemektir." diye konuştu.

Ortak tarih, dil, kültürel değerleri paylaşan kardeş halklar arasındaki dostluğun sürdürülmesinin değişmez öncelik olması gerektiğine işaret eden Kahraman, "Önceki dönemde aynı coğrafyayı paylaşan ülkeler olarak bizlere düşen görev sağlam zemindeki iş birliğimizi daha da geliştirmek ve bölgemizdeki sınamaları fırsatlara dönüştürmek olmalıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Konuşmaların ardından, Konsey Toplantısı'na katılan Kırgızistan Meclis Başkanı Cumabekov, TBMM Başkanı Kahraman, Azerbaycan Milli Meclis Başkanı Oktay Asadov, Kazakistan Meclis Başkan Yardımcısı Gülmira İsimbayeva ve TÜRKPA Genel Sekreteri Jandos Asanov aile fotoğrafı çektirdi.