LAHEY (AA) - Hollanda'nın Lahey kentindeki Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), eski Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin Devlet Başkan Yardımcısı Jean Pierre Bemba hakkında "yalancı şahitliğe teşvik" suçundan önceden verdiği 1 yıl hapis cezasını yineledi.

UCM, savaş suçlamasından verilen 18 yıllık hapis cezası yaklaşık 4 ay önce iptal edilen Bemba'nın bu davadan aklanabilmek için bazı kişileri yalancı şahitliğe teşvik ettiği yönündeki kararını değiştirmedi.

Mahkeme, eski Kongo Demokratik Cumhuriyeti Devlet Başkan Yardımcısı hakkında "yalancı şahitliğe teşvik" suçundan bir kez daha 1 yıl hapis ve 300 bin avro para cezası kararı verdi.

Tutuksuz yargılanan Bemba'nın daha önceden hapiste bulunduğu süre göz önünde bulundurularak cezaevine tekrardan girmesine gerek kalmadığı açıklandı.

Bemba, "yalancı şahitliğe teşvik" suçundan geçen sene 1 yıl hapis ve 300 bin avro para cezası almış ancak bu karar için temyize başvurmuştu. Temyiz Mahkemesi de mart ayında aldığı kararda, cezanın tekrar gözden geçirilmesi için davayı yeniden UCM'ye göndermişti.

- Bemba beraat etti

Belçika'da 2008 yılında yakalanan Bemba, UCM'de 2010 yılında başlayan ve 2016 yılında biten "savaş ve insanlığa karşı suçlamaları" içeren davada 18 yıl hapis cezası almıştı. UCM'de Temyiz Mahkemesi'ne yaptığı itiraz sonrasında haziran ayında verilen iptal kararı sonrası Bemba şartlı serbest kalmıştı.

Bemba, 2002-2003 döneminde Orta Afrika Cumhuriyeti'ne (OAC) gönderdiği silahlı grup Kongo Kurtuluş Hareketi (MLC) milislerinin ülkede işlediği cinayet, tecavüz ve yağma gibi suçlardan sorumlu olmakla suçlanıyordu.

OAC'yi 1993-2003 döneminde yöneten Devlet Başkanı Ange Felix Patasse'yi ayrılıkçılardan korumak için MLC milislerini görevlendirdiği iddia edilen Bemba, 2003-2006 döneminde Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde devlet başkan yardımcılığı görevini üstlenmişti.