İSTANBUL (AA) - İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ni temsilen Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantılarına gözlemci olarak katılan AK Partili Meclis Üyesi Mahmut Yeter, turizm acentelerini rahatlatacak yeni kararlar alındığını söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Saraçhane'deki binasında gerçekleşen toplantısında, daha önce UKOME toplantısında alınan Uber kararı tartışma konusu oldu. Konuyu gündeme getiren CHP'li Meclis Üyesi Erdal Tüfekçi, alınan kararla turizmcilerin mağdur edildiğini savundu.

Bunun üzerine söz alarak meclis üyelerine bilgi veren AK Partili Meclis Üyesi Yeter, UKOME'den turizmcileri rahatlatan yeni bir karar alındığını ama henüz imzada olduğunu belirtti.

Yeter, korsanla mücadele kapsamında çok katı kurallar aldıklarını ifade ederek, şu bilgileri verdi:

"Turizmcilerin iki kaygısı vardı. Birincisi, araçlarda 7 kişiden aşağı yolcu taşıma kıstasıydı. İkincisi ise 12 saatten önce yolcu listesinin Toplu Ulaşım Hizmetleri'ne bildirilmesiydi. Ancak bu UKOME kararında yoktu. UKOME kararında 'Bunları gözden geçirelim.' denilmişti. Bunun ardından geçen gün yaptığımız gözden geçirme toplantısında, turizm acentelerini rahatlatacak iki kıstası iptal ettik. Dolayısıyla araçlardaki yolcu sayısı 7 kişiden az olsa da problem değil. Toplu Ulaşım Hizmetleri'ne de herhangi bir bildirimde bulunarak rezervasyon yapmalarına gerek kalmadı. Bu kararla turizm acentelerini rahatlattık."

Bu iki maddenin dışında daha önce UKOME toplantısında alınan kararların geçerli olduğunu vurgulayan Yeter, şöyle devam etti:

"İhlaller için verilen cezaları netleştirdik. Korsan taşımacılık yapan şahıslara yani onlara biz 'taşıyıcılar' diyoruz veya şoförlere ihlallerine karşılık ciddi yaptırımlar getirdik. Bunlar şudur: Uber dediğimiz aracın sahibi ister firma, ister şahıs olsun, tekrar taşımacılık yaparsa Büyükşehir Belediyesi'nin verdiği Turizm Yolcu Taşımacılığı Belgesi iptal ediliyor. İkinci ihlal için belgeleri 2 yıl boyunca askıya alınıyor ve hiçbir belge verilmiyor. Bu arkadaşlarımız aynı anda servis de yapıyorlarsa, bunlara servis taşıma belgesi de verilmiyor. Şoför arkadaşlarımızın ise toplu taşıma araç kullanma belgeleri var. Birinci ihlalde şoför arkadaşlarımızın bu belgeleri 6 ay boyunca askıya alınıyor. İkinci ihlalde 2 yıl boyunca askıya alınıyor ve üçüncü ihlalde tamamıyla iptal ediliyor."

Mahmut Yeter, ihlalde ısrar edenlerin araçlarının şaselerinin de alınarak Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü'ne kaydedildiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Bugün korsandan yakalandım. Yarın bu arabayı başka bir şahsa satarım. O bunu yapsın. Gitsin belge alsın, diye düşünerek bu işi sürdürmeye çalışanların önünü kapatmak için böyle bir karar alındı. Yani onların araçları da kara listeye alınıyor. Şase numarası kaydedilmiş ve kara listeye alınmış araçlarla da Uber faaliyeti yapılmayacak. Biz, bununla turizm acentelerinin sıkıntılarını giderdik. Ancak korsanla mücadelede yaptırımları çok katı koyduk ki, kimse yapmasın."