MALATYA (AA) - Filistin ve Kudüs Başmüftüsü, Yüksek Fetva Meclis Başkan Vekili İbrahim Avadallah, "Türkiye hükümetine, başkanlığına, idarecilerine Kudüs ve Mescid-i Aksa konusundaki duruşlarından dolayı teşekkür ediyoruz." dedi.

Avadallah, İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen Uluslararası Cami Sempozyumu'nun "Dinlerde Mukaddes Mekan Kültürü" konulu oturumunda yaptığı konuşmada, salonda bulunan herkese Mescid-i Aksa'dan selam getirdiğini belirtti.

Sempozyumun konusunun kendisi için çok önemli olduğunu aktaran Avadallah, adeta yaralı olan Mescid-i Aksa'nın insanlara ibadet için yapıldığını söyledi.

Tüm mescitlerin özgür olduğunu ancak Mescid-i Aksa'nın bundan müstesna tutulduğunu dile getiren Avadallah, "Mescid-i Aksa sizin mescidiniz, sadece Filistinlilerin veya Kudüslülerin değil, bütün Müslümanların mescidi, dünyadaki bütün Müslümanları ilgilendiren bir mescit. Fakat siyasi, sosyal, ekonomik anlamda gerekli olan desteğin geldiğini söyleyemeyiz ancak Türkiye hükümetine, başkanlığına, idarecilerine Kudüs ve Mescid-i Aksa konusundaki duruşundan dolayı teşekkür ediyoruz." diye konuştu.

Avadallah, Mescid-i Aksa'nın bulunduğu Kudüs'ün, terör devleti İsrail'in başkenti olmasını kabul etmeyen Türkiye'ye bu karşı duruşundan dolayı minnettar olduklarını vurguladı.

Türkiye'nin Mescid-i Aksa için yaptıklarının hem tarihi açıdan hem de diğer yönlerden takdire şayan olduğunu anlatan Avadallah, Türkiye'nin tutumunun devam etmesini umduklarını ve buna inandıklarını dile getirdi.

- "Yaklaşım dini veya inançla ilgili değil"

Mescid-i Aksa'nın gerçek bir tehlikeyle karşı karşıya olduğunu anlatan Avadallah, şöyle devam etti:

"Orada günlük olarak Mescid-i Aksa'nın yıkılması için ortaya konan birtakım taktikler var. Bunlar İsrail'in gözetiminde olan faaliyetler. İsrail'in güvenlik güçleri tarafından Kudüs'e yapılan şeyler bunlar. Her gün mescidin alanına birtakım saldırılar yapılmaktadır. Birtakım dans gösterileri, çalgı, türkü bir de içki törenleri orada yapmaya çalışıyorlar. Bunların Mescid-i Aksa'ya yaklaşımı dini veya inançla ilgili değil."

Avadallah, son dönemlerde mescidin içerisine namaz kılanları görüntülemek için kameralar konulduğuna dikkati çekerek bu duruma orada yaşayan Müslüman ve Hristiyanların karşı çıktığını, Kudüslülerin ise ağaçlara çıkarak kameraları söktüğünü söyledi.

- "Dualarınızda Mescid-i Aksa'ya yer ayırmanızı istiyoruz"

Mescid-i Aksa direnişinin bitmediğinin altını çizen Avadallah, şunları kaydetti:

"Burada yapmak istediğimiz şey, İsrail hükümetine sosyal bir baskı oluşturulması. Bu söylediklerimiz bir rica değil, her Müslüman'ın yapması gereken bir görev. Sizin ibadet amacıyla Mescid-i Aksa'ya yapmış olduğunuz ziyaretler aynı zamanda bize birer destek sayılır. Biz sürekli ve destekleyici ziyaretlerin devam etmesini istiyoruz. En azından namazlarınızda, dualarınızda Mescid-i Aksa'ya yer ayırmanızı istiyoruz. Bunların size bir emanet olduğunu ifade etmek istiyoruz. Ben açıkça söylemek istiyorum, şu anda Mescid-i Aksa ve Kudüs'teki mescitlere yönelik savaş ve saldırılar devam ediyor. 1966'dan beri Mescid-i Aksa'yı yıkmak için mücadele ediyorlar. Sadece Mescid-i Aksa'ya değil, Filistin'de bulunan diğer mescitlere de geceleri gidip mihraplarını yıkıyorlar."

Oturumda, Karadağ İslam Meşihatı Başkanı Rifat Fejziç, Bulgaristan Müslümanları Başmüftüsü Dr. Mustafa Hacı ile Batı Trakya Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif de konuşma yaptı.