VİYANA (AA) - Birleşmiş Milletler Suç ve Uyuşturucu Ofisi (UNODC) Başkanı Yury Fedotov, "Tüm göçmenlerin ve mültecilerin haklarını korumalı ve desteklemeliyiz. Suç çetelerini ortadan kaldırarak göç için güvenli kanallar sağlamalıyız." dedi.

BM Viyana Ofisi, UNODC Başkanı Fedotov'un Uluslararası Göçmen Günü mesajını yayınladı.

Fedotov, mesajında silahlı çatışma ve ekonomik krizlerden kurtulmak isteyen göçmen ve mültecilerin, korkunç bir sömürü ve istismarla karşı karşıya kaldığını, bu çaresiz insanların tehlikeli denizleri ve kavrulan çölleri aşmak durumunda olduğunu vurguladı.

Ümitsiz göç hareketi sırasında binlerce çocuk, kadın ve erkeğin yaşamını yitirdiğinin altını çizen Fedotov, "Bu berbat güzergahların yanı sıra bu insanları suçlular bekliyor. İşkence, şiddet, gasp ve adam kaçırma, sığınma yerleri ararken bu savunmasız kitlelerin maruz kaldığı suçlardan sadece birkaçı." ifadesini kullandı.

Fedotov, geçen yılki New York Bildirgesinin, mültecilerin korunması için önemli bir platform oluşturduğuna dikkati çekerek, "Tüm göçmenlerin ve mültecilerin haklarını korumalı, desteklemeliyiz. Suç çetelerini ortadan kaldırarak göç için güvenli kanallar sağlamalıyız." değerlendirmesinde bulundu.

UNODC'nin her ülkeyi BM Uluslararası Organize Suçla Mücadele Sözleşmesini, göçmen kaçakçılığı ve insan kaçakçılığı protokollerini kabul etmeye ve tam olarak uygulamaya teşvik ettiğini vurgulayan Fedotov, bu protokollerin göçmen ve mültecilere karşı işlenen suçlarla mücadelede uluslararası işbirliği için benzeri olmayan hükümler içerdiğini kaydetti.

Fedotov, Uluslararası Göçmenler Günü'nde bütün ülkeleri, göçmen ve mültecilere yönelik şiddet ve istismarın sona erdirilmesi için UNODC'ye katılmaları çağrısında bulundu.