DAKKA (AA) - Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) Başkanı Peter Maurer, Myanmar'daki Arakanlı Müslümanlar sorununun kapsamlı siyasi çözüme ihtiyacı olduğunu belirtti.

Maurer, Myanmar'ın Arakan eyaletini ve Bangladeş'in Cox's Bazar kentindeki sığınmacı kamplarını ziyaret etti.

Sadece insani yardımların, Arakanlı Müslümanların yaşadıkları sorunları çözmeyeceğini ifade eden Maurer, "Bu sorunların kapsamlı siyasi çözüme ihtiyacı var." dedi.

Maurer, Arakan krizinin siyasi taahhüt, sürdürülebilir ekonomik yatırım ve uluslararası insani hukuka bağlılıkla çözüme kavuşabileceğini vurguladı.

Birleşmiş Milletler (BM) heyeti, Arakanlı Müslüman sığınmacılarla görüşmek için pazar günü Bangladeş'in başkenti Dakka'ya gelmişti. Heyet, dün sabah sığınmacı kamplarının bulunduğu ve Myanmar-Bangladeş sınırında yer alan Cox's Bazar'ı ziyaret etmişti.

- Arakanlı Müslümanlara etnik temizlik

BM'ye göre, 25 Ağustos 2017'den sonra Arakan'dan kaçıp Bangladeş'e sığınanların sayısı 700 bini aştı. Uluslararası insan hakları kuruluşları, yayınladıkları uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildiğini kanıtladı.

Arakanlıların topraklarına dönüşü için Myanmar ve Bangladeş hükümetleri arasında imzalanan anlaşma, yerinden edilenlerin durumlarını belgelendirmeleri mümkün olmadığı için uygulamada işlevsiz kalıyor.

BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti "etnik temizlik" ya da "soykırım" olarak adlandırıyor.

Uluslararası medya ve yardım kuruluşlarının Arakan eyaletine girişini ciddi oranda kısıtlayan Myanmar hükümeti, Arakanlı Müslümanların geri dönüşlerine ilişkin verdiği sözleri de yerine getirmedi.

İnsan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanların gerekli güvenli ortam sağlanmadan Myanmar'a dönmelerinin, yeni bir etnik temizlik kampanyasına yol açacağı endişesini taşıyor.