RAMALLAH (AA) - Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA), Suriye, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ndeki Filistinli mülteciler için 800 milyon dolarlık acil yardım çağrısında bulundu.

UNRWA'dan yapılan yazılı açıklamada, ABD'nin yardımlarda kısıtlamaya gitmesinin ardından kuruluşun mali sıkıntılar yaşadığı belirtilerek, 800 milyon dolarlık acil yardım çağrısı yapıldı.

Yardımın; Gazze, Batı Şeria ve Suriye'de Filistinlilere ait mülteci kamplarındaki ihtiyaçlar çerçevesinde eşit miktarda dağıtılacağı belirtilen raporda, bu yardımın ayrıca Suriye'den Lübnan ve Ürdün'e sığınan yaklaşık 50 bin Filistinli mülteciyi kapsadığı aktarıldı.

UNRWA Genel Komiseri Pierre Krahenbühl, kuruluşun Cenevre'deki merkezinde yaptığı açıklamada, işgal altındaki Filistin toprakları ve Suriye'deki Filistinli mültecilerin çoğunun, kuruluşun sunduğu yardımlarla geçimlerini sağladığını ifade ederek, gıda, su, kalacak yer ve sağlık desteğinin yer aldığı bu yardımların tam anlamıyla hayat kurtarıcı olduğunu söyledi.

Krahenbühl, kötüleşen durumun sonucu olarak bu fona acilen ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

ABD Başkanı Donald Trump'ın geçen yıl aralık ayında Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıdığını duyurmasının ardından ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Heather Nauert, 16 Ocak'ta yaptığı açıklamada, "UNRWA'ya verilecek 125 milyon dolarlık yardımın 65 milyon dolarlık bölümünün tekrar gözden geçirilmek üzere" askıya alındığını belirtmişti.

Filistin İstatistik Merkezi verilerine göre, UNRWA'ya kayıtlı 5,9 milyon Filistinli mülteciden 2,1 milyonu Ürdün'de, 1 milyon 445 bini Gazze'de yaşıyor, bunu sırasıyla Batı Şeria, Suriye ve Lübnan takip ediyor.