AMMAN (AA) - Ürdün hükümeti, fanatik Yahudilerin İsrail polisi eşliğinde işgal altındaki Doğu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa'ya yaptığı baskınlara tepki göstererek, Yahudi bayramlarının "Aksa'da gerginliği artırma günleri"ne dönüştüğünü bildirdi.

Ürdün resmi ajansı PETRA'da yer alan habere göre, Ürdün Hükümet Sözcüsü Muhammed el-Mumeni, yaptığı yazılı açıklamada İsrail polisinin eşlik ettiği yüzlerce fanatik Yahudi'nin Hamursuz Bayramı'nda (Pesah) Mescid-i Aksa'ya baskın düzenlemesini kınadı.

Mumeni, "Yahudi bayramları, Harem-i Şerif'te İsrail polisi eşliğinde radikal gruplar tarafından kabul edilemez ve kınanan uygulamaların yapıldığı gerginliği artırma günlerine dönüştü." ifadelerini kullandı.

İsrail polisinin kutsal mekanın saygınlığını ihlal ettiğini kaydeden Mumeni, bu gibi kışkırtıcı uygulamaların sorumsuzca olduğuna dikkati çekti.

Doğu Kudüs'te işgalci güç olan İsrail'in uluslararası kanunlara göre yükümlülüklerini ihlal ettiğini ifade eden Mumeni, uluslararası sözleşmelerin tüm dinlerin ibadet mekanlarına saygı duyulması gerektiğini vurguladığını aktardı.

Mumeni, Ürdün'ün kutsal mekanları himaye rolüne saygı duyulması ve bu mekanların tarihi statüsünün korunması için kışkırtıcı uygulamaların durdurulması gerektiğini vurguladı.

İsrail ile Ürdün arasında 26 Ekim 1994'te Arabe Vadisi'nde imzalanan Ürdün-İsrail barış antlaşmasına göre, Mescid-i Aksa ve Kudüs'teki vakıflar, Ürdün Vakıflar, Kutsallar ve İslami İşler Bakanlığına bağlı Kudüs Vakıflar Dairesi himayesine bırakılmıştı.

İsrail polisinin koruması altındaki yüzlerce fanatik Yahudi, dün Mescid-i Aksa'nın avlusuna girmiş, Hamursuz Bayramı'nın (Pesah) 6'ncı gününde Harem-i Şerif'in avlusunda dolaşarak Talmudik ayinler yapmıştı.

- Mescid-i Aksa'ya yönelik baskınlarda artış

Yahudi inancına göre, Pesah'ın kutlandığı bu günlerde fanatik Yahudiler sık sık "Tapınak Tepesi" olarak nitelendirdikleri Mescid-i Aksa'ya yönelik baskın çağrıları yapıyor.

İbrani takvimine göre nisan ayı başlangıcı sayılan ve Hamursuz Bayramı'nı da kapsayan bu günlerde fanatik Yahudilerin Mescid-i Aksa'ya yönelik baskınlarında artış yaşanıyor.

Kudüs İslami Vakıflar İdaresi tarafından söz konusu ihlallere ilişkin yapılan yazılı açıklamada, "Kudüs tarihinde ilk defa burada Talmudik ayinler düzenleniyor. Bilinmelidir ki bu bölge İslami vakıftır ve sadece Müslümanlara aittir." ifadelerine yer verilmişti.

İşgal altındaki Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinde bulunan Mescid-i Aksa, Müslümanların ilk kıblesi olma özelliğini taşıyor.

Yahudiler, içinde Kıble Mescidi ile Kubbetu's Sahra Camisi'nin yanı sıra müze, medreseler ve büyük avlunun yer aldığı Mescid-i Aksa Külliyesi altında "Süleyman Mabedi kalıntılarının bulunduğu" iddiasıyla kazı çalışmaları yapıyor ve Harem-i Şerif'te kendilerinin de ibadet etme hakları olduğunu savunuyor.