İSTANBUL (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Halen inşası süren diğer projelerle birlikte raylı sistem uzunluğumuzu 2019 yılında 355 kilometreye, yeni projelerle de nihai olarak bin kilometrenin üzerine çıkartma kararındayız." dedi.

Erdoğan, Üsküdar-Çekmeköy-Sancaktepe metro hattının ikinci etabının açılış töreninde yaptığı konuşmada, açılışını yaptıkları metro hattının Türkiye'ye, İstanbul'a, hat üzerindeki yerleşim yerlerine hayırlı olmasını diledi.

Bu hattın 9 duraktan ve 10,5 kilometreden oluşan Üsküdar-Ümraniye kısmını geçen yıl Aralık ayında hizmete aldıklarını hatırlatan Erdoğan, hem Üsküdar'da hem de Ümraniye'de vatandaşlarla bu açılışın heyecanını, mutluluğunu birlikte yaşama imkanı bulduklarını dile getirdi.

Bugün de bu metro hattının, 9,5 kilometreden ve 7 istasyondan oluşan ikinci kısmı olan Ümraniye-Çekmeköy bölümünü hizmete aldıklarını ifade eden Erdoğan, "Ülkemizin ilk sürücüsüz metrosunun çalıştığı bu hattın ilk bölümü olan Üsküdar-Ümraniye kısmında, yaklaşık 11 ayda 15 milyon yolcu taşındı. Yeni bölümün de açılmasıyla Üsküdar'dan metroya binen bir kardeşimiz, 27 dakikada Çekmeköy'e ulaşacak. Toplamda, 20 kilometre ve 16 istasyonun yer aldığı bu hattın günlük yolcu kapasitesi 700 bini buluyor. Bu metro hattının devreye girmesiyle trafik yoğunluğunda 15 bin araçlık bir azalma hesaplanıyor. Güzergah üzerindeki vatandaşlarımız, Üsküdar'dan Marmaray'a, oradan Yenikapı üzerinden karşı taraftaki tüm metro hatlarına erişebilecek." diye konuştu.

Anadolu yakasında Altunizade'den metrobüs hatlarına, tamamlandıklarında Dudullu'dan Bostancı metrosuna, Çarşı'dan Göztepe metrosuna, Çekmeköy'den de Sabiha Gökçen metrosuna geçiş yapılabileceğini anlatan Erdoğan, "Esasen bu metro hattının çok önceden tamamlanması gerekiyordu. Gecikmenin sebebi, Üsküdar'daki arkeolojik alanlarla ilgili süreçlerin uzaması, yerleşimin yoğun olduğu bölgelerden geçen tünellerin inşasında sıkıntı yaşanması ve sürücüsüz metro olması sebebiyle deneme seferlerinin uzun sürmesidir." ifadelerini kullandı.

- 170 kilometrelik metroda 169 istasyon

İstanbul'daki metro hatlarının uzunluğunu bugün itibariyle 170 kilometre, istasyon sayısını da 169'a çıkardıklarını belirten Erdoğan, hala 18 farklı güzergahta toplam uzunluğu 294 kilometreyi aşan metro hatlarının inşasının sürdüğünü söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu yıl sonuna kadar metroya dönüştürdükleri 63 kilometre uzunluğundaki eski Gebze-Halkalı banliyö hattını da hizmete açacaklarını kaydederek, gelecek yıl da 18 kilometrelik Mecidiyeköy-Mahmutbey hattını, Dudullu-Bostancı hattının 10 kilometrelik birinci kısmını, yine 10 kilometrelik Eminönü-Alibeyköy tramvay hattını ve 7,5 kilometrelik Sabiha Gökçen-Kaynarca hattını hizmete açmayı planladıklarını anlattı.

Hala inşası süren diğer projelerle birlikte raylı sistem uzunluğunu 2019'da 355 kilometreye, yeni projelerle bin kilometrenin üzerine çıkarma kararında olduklarını dile getiren Erdoğan, "İstanbul'un diğer tüm sorunlarıyla birlikte ulaşım sorununu çözmeden bize durmak, dinlenmek yok." dedi.

Erdoğan, Üsküdar-Çekmeköy arasında yaşayan vatandaşlara bu metro hattında hayırlı, konforlu, güvenli yolculuklar diledi.

İstanbul'da doğmuş, İstanbul'da büyümüş, eğitimini, öğretimini, ticaretini, siyasetini hep İstanbul'da yapmış biri olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Aklımın ermeye başladığı dönemlerden itibaren bu şehrin geçirdiği aşamaları bizzat görme, içinde bulunma imkanı elde ettim. Bizim kuşağımız 1960-1970-1980-1990 ve daha sonrasının İstanbul'unu mukayeseli olarak değerlendirme şansına sahip. Bu şehrin bir dönem havasından suyuna, yolundan kaldırımına, kanalizasyonundan yeşiline, Boğaz'ından Haliç'ine kadar hangi sıkıntıları yaşadığını çok iyi biliyorum."

Vatandaşlara, "Ümraniye çöplüğünün nasıl patladığını, çatladığını bilmiyor musunuz?" diye seslenen Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

"Kimdi oranın belediye başkanı? CHP. O çöp patladığı zaman orada kaç kişi öldü? 39 kişi öldü. Peki CHP bunun hesabını verdi mi? Verdi. Niye verdi? Çünkü bu millet bir daha bunlara, ne ilçelerimizde ne İstanbul'umuzda başta Ümraniye olmak üzere görev vermedi.

Şimdi diyoruz ki şu anda onlarda olan diğer ilçeleri de gelin, Mart 2019'da onlardan alalım. Çünkü bunlarda hizmet aşkı yok. Bunlarda sadece zulüm var. Nerede bunların belediyesi varsa, orada pislik var, orada çöp var. Oralarda temizlik göremezsiniz, hizmet bulamazsınız. Özellikle 1990'lı yıllarda doğmuş olanlardan başlayarak gençlerimize bu dönemi anlatmak gerçekten çok zor. Gençler bu ülkede ne çileler çekildi bunu bilmiyor. Bilmediği için de bu CHP zihniyetini, bu terör örgütünü arkasına alan zihniyeti bilmiyor. "

Dün Diyarbakır'da olduğunu hatırlatan Erdoğan, şunları söyledi:

"30 yıl öncesinin Diyarbakır'ı yok. Bambaşka bir Diyarbakır var. Eğer bu terör örgütlerinin desteklediği yerel yönetim Diyarbakır'da olsaydı, Diyarbakır'ın vay haline. Ama şimdi çok enteresan, dört dörtlük bir havalimanı yaptık. Havalimanından çıkıyorsunuz, şehre giderken dört gidiş dört geliş, üç gidiş, üç geliş. Muhteşem binalar... Suriçi'ni şu anda imar ediyoruz, inşa ediyoruz, ihya ediyoruz ve yerel mimariyle oraları inşa ediyoruz. Ayrım yok. Türkü, Kürdü, Lazı, Çerkesi, Gürcüsü, Abhazası, böyle bir ayrım yok. Ben buradan şunu sesleniyorum; Unutmayın Türk kardeşim, Kürt kardeşim, Lazı, Çerkesi, Abhazası, Romanı bütün kardeşlerime sesleniyorum, biz yaratılanı Yaradan'dan ötürü sevdik."

(Sürecek)