İSTANBUL (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) yönelik soruşturma kapsamında "silahlı terör örgütü yöneticiliği" suçundan 22,5 yıla kadar hapsi istenen "Uyanış" filminin yönetmeni Ali Avcı'nın, tutukluluk halinin devamına karar verildi.

İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, tutuklu sanık Ali Avcı ile avukatları katıldı.

Duruşmada dosyaya gelen evrakları okuyan mahkeme başkanı, Malatya Dernekler İl Müdürlüğü'nden gelen yazıya göre sanığın kapatılan Kimse Yok Mu Derneği'ne üyeliğinin bulunduğunu söyledi.

Gelen diğer evraklarının okunmasının ardından söz alan sanık Avcı, derneğe üyeliğinin olduğunu gösteren belgede bulunan imzanın kendisine ait olmadığını iddia ederek, "Benim böyle bir imzam yok. Hayatımda böyle bir imza atmadım." dedi.

Avcı, söz konusu imzanın dernek genel kurulunda çoğunluğu sağlamak için atılmış sahte bir imza olabileceğini savunarak, bu konuyla ilgili avukatlarının suç duyurusunda bulunacağını söyledi.

FETÖ ile bir ilgisinin bulunmadığını öne süren Avcı, "2011 yılından sonra FETÖ ile herhangi bir temasım olmadı. FETÖ benim ticari itibarımı bitirmek istedi. Bütün bunlara rağmen Reis'i yazdık ama bu sefer de FETÖ'den dolayı tutuklandık." ifadelerini kullandı.

- Fragmanlar izletildi

Sanığın ardından söz alan avukatının talebi üzerine, salonda davaya konu olan fragman ile yayınlanmayan bir fragman izletildi.

Avukatların beyanlarının ardından görüşü sorulan cumhuriyet savcısı, sanığın tutukluluk halinin devamına karar verilmesini istedi.

Tutuklu sanık Ali Avcı'nın tahliye talebini reddeden mahkeme heyeti de sanığın imza incelemesinin yaptırılmasını kararlaştırdı.

Bu duruşmaya katılmayan tanık Fatih Metin'in zorla getirilmesine karar veren mahkeme, duruşmayı erteledi.

- İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Ali Avcı'nın, yakalanma tarihinden önceki dönemden beri mevcut delil durumuna göre ilk olarak tespit edilebildiği kadarıyla örgütsel isimlendirilmeyle "Küçük Bölge İmamlığı" denen, örgütün amacına uygun biçimde işleyişini sağlayan, örgüt üyelerine görev veren, emir ve idare yetkisine sahip olan konumuna göre örgüt faaliyetlerini düzenleme ve görevlendirme yetkisini haiz yönetici vasfında görev üstlenerek faaliyet yürüttüğü anlatılıyor.

İddianamede, Avcı'nın yakalanma tarihindeki tespit edilebilen örgütsel konumu, eylemleri, hakkındaki tespitlere göre, terör örgütünün temel politikası doğrultusunda basın yayın üzerinden toplumsal algı idaresi alanında sorumluluk üstlenen ve faaliyetlerde bulunan yöneticilerinden olduğu, yakalanma tarihine kadar faaliyetlerine aktif olarak devam ettiğinin anlaşıldığı vurgulanıyor.

Avcı'dan ele geçirilen harddiskte yapılan incelemede, terör örgütüyle irtibatını gösterir, örgüt elebaşı Fetullah Gülen'e ait olmak üzere birçok resim ve videonun bulunduğu anlatılarak, şüphelinin rehberinde yapılan incelemede ise Tahşiyecilere kumpas davasının tutuklu sanığı eski emniyet müdürü Bayram Özbek olmak üzere ülke genelinde FETÖ/PDY soruşturmaları kapsamında haklarında adli işlem başlatılan birçok kişiyle irtibatlı olduğunun tespit edildiği belirtiliyor.

İddianamede, Avcı'nın ''silahlı terör örgütü yöneticisi'' olmak suçundan, 22,5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması isteniyor.