BRÜKSEL (AA) - AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Türkiye'nin karşılıklı vergilendirme hakkında idari anlaşmalar sürecine olduğunu belirterek "Vatandaşlarımızın gayrimenkul, mal varlıkları gibi konularda bilgi paylaşımı yapılmayacak. Burada anlaşmanın çerçevesi itibariyle dönem sonu bakiyelerle ilgili bilgi paylaşımı olacak." dedi.

Yeneroğlu, Türkiye Cumhuriyeti Brüksel Başkonsolosluğunda çeşitli sivil toplum kuruluşlarının (STK) temsilcileri ve vatandaşlarla buluşmasının ardından basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda, yurtdışındaki Türk toplumunun meselelerini konuştuklarını, Türkiye'nin bu anlamda dünü, bugünü ve yarınıyla ilgili hedeflerini değerlendirdiklerini söyleyen Yeneroğlu, yurtdışındaki vatandaşlarla iletişimin güçlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Yeneroğlu, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), Yunus Emre Enstitüsü (YEE) ve Türkiye Maarif Vakfı gibi kurumların çalışmalarını takdir ettiğini söyledi.

Yurtdışındaki vatandaşların dil, kültür ve değerlerini muhafaza etmeleri konularının ele alındığına dikkati çeken Yeneroğlu, oldukça verimli bir toplantı gerçekleştirildiğini belirtti.

-Dövizli askerlik

Dövizli askerlik bedelinin doğrudan konsolosluklarda ödenmesi konusunda Milli Savunma Bakanlığı ve Maliye Bakanlığının bir çalışma yaptığını vurgulayan Yeneroğlu, "Çalışma inşallah 1-2 ay içerisinde sonuçlandırılır. Vatandaşımız burada aracı banka yerine doğrudan konsoloslukta bu ödemesini yapabilir." diye konuştu.

Yeneroğlu, yıl sonuna kadar 38 yaşının tamamlayacakların mutlaka bedelli askerliğe başvuruda bulup bu yükümlülüklerini yerine getirmeleri gerektiğini, aksi takdirde cezalı duruma düşeceklerini anlattı.

- Mavi Kart

Maliye Bakanlığı Mali Şuçlar Araştırma Kurulu (MASAK) kanununda Mavi Kart uygulamasıyla ilgili düzenleme yaptıklarını dile getiren Yeneroğlu, Türkiye'de kredi başvurularında veya bankalarda hesap başvuruları konularında vatandaşların Mavi Kart'larıyla da işlem yapmalarının sağlandığına işaret etti.

- Yurtdışındaki vatandaşlar hakkında bilgi paylaşımı

Yurtdışında vatandaşların önemli bir gündem maddesinin de otomatik bilgi paylaşımı konusu olduğunu belirten Yeneroğlu, şöyle devam etti:

"Bazen yurtdışındaki vatandaşlarımız bunu kendilerine özgü bir mesele olarak algılıyor. Oysa AGİT, OECD bünyesinde 115 ülkenin dahil olduğu bir süreç bu. Yeni bir süreç değil. Türkiye'nin karşılıklı vergilendirme noktasında idari anlaşmalar sürecine girmesi gerekiyor."

Yeneroğlu, bu sisteme ve mekanizmaya dahil olmak konusunda yurtdışındaki vatandaşların haklarının korunmasıyla ilgili bir çalışma yaptıklarına işaret ederek "Bu bağlamda da yurtdışında bu meseleyle ilgili çok yanlış bilgiler konuşuluyor. Geriye dönük bilgi verilecek, tüm mal varlıklarıyla ilgili bilgi verilecek gibi. Böyle bir şey söz konusu değil." değerlendirmesinde bulundu.

Şu aşamada hangi ülkeyle bilgi paylaşımı yapılacağı konusunun netleşmediğini, bunun her halükarda ileriye dönük olacağını anlatan Yeneroğlu, şunları kaydetti:

"Vatandaşlarımızın gayrimenkul, mal varlıkları gibi konularda bilgi paylaşımı yapılmayacak. Burada anlaşmanın çerçevesi itibariyle dönem sonu bakiyelerle ilgili bilgi paylaşımı olacak. Yurtdışındaki kişi Türkiye'de bankadan hesabını açtığı takdirde, mukim olarak yurtdışını gösterdiği takdirde olacak. Yurt içini gösterdiği takdirde olmayacak zaten."

Toplantıya, Türkiye'nin Brüksel Büyükelçisi Levent Gümrükçü, Brüksel Başkonsolosu Dilşad Kırbaşlı Karaoğlu, Anvers Başkonsolosu Metin Ergin de katıldı.