CARACAS (AA) - Venezuela'da Devlet Petrol Şirketinin (PDVSA) Amerikalı iştiraki Citgo'nun gözaltına alınan üst düzey yetkilerinin ABD pasaportuna sahip olduğu ortaya çıktı.

Davayı takip eden iki yetkili, gözaltına alınan 6 Citgo yetkilisinden 5'inin çifte vatandaşlığı olduğunu ve ABD pasaportu taşıdığını söyledi.

Merkezi Houston'da bulunan Citgo'nun üst düzey yöneticileri, şirket bonolarını yeniden finanse etmek için yapılan 4 milyar dolarlık anlaşma üzerinden zimmetlerine para geçirmekle suçlanıyor.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, konuyla ilgili devlet televizyonunda yayınlanan konuşmasında, Citgo soruşturmasının emrini kendisinin verdiğini, sonrasında ABD Büyükelçiliğinden çifte vatandaşlık meselesini öğrendiğini açıkladı.

Maduro, gözaltına alınan yetkililer için "Yolsuz hırsızlar, vatan hainleri gibi yargılanacaklar." ifadesini kullandı.

Nicolas Maduro, Citgo'nun başkanlığına eski petrol bakanı ve Venezuela'nın eski Devlet Başkanı Hugo Chavez'in kuzeni Asdrubal Chavez'i atadı.

Venezuela İletişim Bakanı Jorge Rodriguez de davanın yolsuzluğun ötesine geçtiğini, "sabotaj ve casusluk" kategorisine girdiğini dile getirdi.

Rodriguez, gözaltına alınanların, "Venezuelalıları gıda ve ilaç almak için ihtiyaç duydukları" paradan mahrum bıraktığını belirterek bunun bedelini "Venezuela adalet sistemi içinde" ödeyeceklerini ifade etti.

ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da ABD vatandaşlarını gözaltına alan Venezuela'nın konuyla ilgili ABD makamlarına bilgi vermek zorunda olduğu, Amerikalı yetkililerin hemen bir ziyaret talebinde bulunması gerektiği ifadesine yer verildi.

Citgo'nun ABD'de Illinois, Texas ve Louisiana'da rafinerileri bulunuyor.