VİYANA (AA) - Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Dijital Ekonomi ve Toplum Komiseri Mariya Gabriel, dijital alanda yaşanan hızlı gelişmelerin beraberinde çeşitli sorunları da getirdiğine dikkati çekerek, "Sosyal medyanın kötü amaçlar doğrultusunda kullanımı ve yanlış bilginin yaygınlaştırılmasının önlenmesi için doğru güvenlik mekanizmalarının hayata geçirilmesi gerekiyor." dedi.

Avusturya’nın başkenti Viyana’da düzenlenen “Avrupa'da Dijital Alanda İçerik Üretimi” başlıklı konferansta, AB'de dijital alanda içerik üretimi, telif hakları ve sosyal medyada yeni yasal düzenlemeler gibi konular ele alındı.

Konferansta konuşan Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Dijital Ekonomi ve Toplum Komiseri Mariya Gabriel, kültür ve medyanın Avrupa’nın temel değerleri arasında yer aldığını belirterek, dijital alanda ilerleme kaydedilmesinin önemine işaret etti.

Gabriel, medya ve kültürel alanda dijitalleşmenin çok hızlı ilerlediğini ifade ederek, bu alanda hukuki düzenlemelerin ivedilikle hayata geçirilmesi gerektiğini anlattı.

Komisyonun yeni telif hakları alanında hayata geçirdiği yasal düzenlemelerin dijital alanda adil bir rekabeti sağlayacağını kaydeden Gabriel, yeni düzenlemeler çerçevesinde yenilikçi ve zengin içerikli online platformların meydana gelmesinin hedeflendiğini aktardı.

Gabriel, komisyonun görsel ve işitsel alanda da hukuki adımlar atılması için çalıştığını dile getirerek, "Komisyon AB içinde görsel ve işitsel alandaki yasaları yeniden düzenlemek istiyor." diye konuştu.

Dijital alanda yaşanan hızlı gelişmeler doğrultusunda, özellikle sosyal medyanın etkisiyle neredeyse herkesin bir şekilde "gazetecilik misyonuyla" hareket ettiğini anlatan Gabriel, "Sosyal medyanın kötü amaçlar doğrultusunda kullanımı ve yanlış bilginin yaygınlaştırılmasının önlenmesi için doğru güvenlik mekanizmalarının hayata geçirilmesi gerekiyor." görüşünü paylaştı.

Gabriel, özgür basın, sanat ve dijital ekonominin korunması için doğru yöntemleri uygulamanın komisyonun çalışma alanları arasında yer aldığını ifade ederek, “Bununla ilişkili olarak ekonomik destek önemli. Komisyon, 2021-2027 AB bütçesinde yalnız bu alan için 1,85 milyar avroluk bir desteğin oluşturulması önerisinde bulundu.” dedi.

- Dijital alanda rekabet asimetrik

Avusturya AB, Medya ve Kültür Bakanı Gernot Blümel de geleneksel medya kurumları ve uluslararası alanda etkin dijital platformlar arasında rekabet açısından asimetrik bir durum olduğunu ifade etti.

Blümel, Facebook ve Google gibi dijital platformların uluslararası alanda zengin içerikli paylaşımlarda bulunduğunu ancak buna karşın düşük vergiler ödediğini belirterek, bu durumun rekabeti imkansız kıldığını söyledi.

Dijital medyada telif hakkına ilişkin önemli adımlar atıldığını kaydeden Blümel, Avusturya’nın AB dönem başkanlığında bu yönde ileriye dönük daha belirgin adımlar atılması için çalıştıklarını söyledi.