İnternet ilk çıktığı günden bugüne her zaman gerek iş dünyasını gerekse insanlar arası iletişimi hızlandıran bir yapıya sahip oldu. Özellikle son yıllarda gelişen internet altyapısı ile birlikte artık ülkemizin pek çok yerinde hızlı internete sahip olabiliyoruz.

Bu da işlerimizi çok daha kolay halledebildiğimiz internet gibi bir ortam ile eriştiğimiz kolaylığı sürdürme isteğimizi arttırıyor. Bugün, sadece bir gün internete sahip olmadığınızı düşünebiliyor musunuz? Bugün pek çok kimse hiçbir noktada olmasa bile ödeme işlemlerinde interneti kullanıyor. Buna bir etkinlik ya da yolculuk için alınan biletler, navigasyon uygulamaları ve sosyal medya gibi şeyleri dahil ettiğimizde internetin artık yaşamımızda nasıl vazgeçilmez olduğunu anlayabiliyoruz.

Her geçen gün daha da artan bu kullanımı teknoloji ile arası nispeten kötü olan yaşlıların da katılması COVID - 19 ile birlikte sağlandı. Evde kalınması gereken dönemde internet ile arası olmayanlar dahi internete mecbur kaldılar ve bu teknolojinin faydasını gördükten sonra bunu kullanmaya devam edecekler diyebiliriz.

İşte biz de Türkiye’de henüz yeni faaliyete başlayan bir internet hizmetinden size bahsetmek istiyoruz. Hizmetin adı Wilio.

Hizmet ve inşa sektöründe proje arayanlar ile müşterileri birleştiriyor.

Wilio, 2017 yılında Slovakya’da yayınına başlamış bir internet platformu. Çeşitli konularda usta ve hizmet arayanlar ile hizmet verenleri bir araya getirmeyi amaçlıyor.

Bunlar arasında çok farklı kategoriler mevcut. Willio’nun internet sayfasına girdiğinizde karşınıza bu alanda Wilio’ya kayıtlı bir şekilde hizmet veren ustaların bu hizmet için ortalama ücretleri ile karşılaşacaksınız. Bu bilgileri sitede hizmet verilen tüm kategoriler için o kategorinin sayfasında görebilirsiniz.

Wilio’da iki farklı üyelik profili yer alıyor. Bunlar; müşteri ve hizmet arayan profilleri.

Eğer Wilio’da müşteri olup yukarıdaki linkte yer alan kategoriye ait örneğin alçıpan duvar yaptırmak isterseniz bu projeyi Wilio’da gerçekleştirmek için de iki seçeneğiniz bulunuyor. Bunlardan ilki projenin detaylarını ustalar ile buluşturacağınız proje ilanını kendinizin vermesi. İkinci seçenek ise halihazırda Wilio’da proje arayan ustaların müsaitlik durumlarını listelemek ve sizin yaptırmak istediğiniz işi yapabilen bir ustayı doğrudan bu şekilde bulmak.

Müşteri olarak Wilio’da doğrudan ilan verirseniz yapılacak işi tüm detaylarıyla ilanınızda tanımlamanız gerekmektedir. Yine de bu şekilde tanımlama yapmadığınız ilanlara dahi teklif almakla birlikte ustanın projeye bakmak için geldiğinde sürprizlerle karşılaşması gibi bir ihtimali ortaya çıkarabilirsiniz. Bu nedenle proje ilanı vermek istiyorsanız size tavsiyemiz muhakkak ilanı tüm detaylarıyla sitedeki ilan kısmına girmenizdir.

Wilio’nun bir diğer gelişmiş özelliği ise sizin konumunuzu baz alarak ilanları konumunuza göre listelemesidir. Bu sayede de size yakın olan ustaların projenize katkıda bulunması sağlanmaktadır.

Bu nedenle gerek usta olarak gerekse müşteri olarak konumunuz bazlı proje ilanlarını girmenizde fayda bulunmaktadır.

Hizmet verenleri değerlendirmeleriyle ele alın.

Wilio’nun bir diğer yararlı özelliği ise Wilio’da hizmet veren ustaların hizmet kalitelerinin iyi olanlarını kötü olanlardan ayırma şansını sitenin size sunmasıdır.

Bunu da sitede gerçekleştirilen projelerden sonra o projelerin değerlendirmesinin projenin kalitesine göre verilen puanlar ile gerçekleştirilmesidir.

Bir müşteri olarak sitede alçıpan işinizi hallettirmek üzere bir usta ile anlaştınız diyelim. Bu usta gelip sizin işinizi yaptığınız anlaşma çerçevesinde sona erdirdi. Sona erdirmenin ardından tüm aşamalar bittiyse Wilio’ya girerek usta hakkında değerlendirme yapabiliyor ve ustanın yaptığı işe puan verebiliyorsunuz. Bu da elbette sizden sonra o usta ile anlaşacaklar için bir referans oluyor.

Wilio’nun bu puan ve değerlendirme sisteminin bir diğer avantajı da hizmet verenler açısından da böyle bir sistemin söz konusu olmasıdır. Hizmet verenler de müşteriler gibi projenin bitiminden sonra proje sahibini puan vererek değerlendirebiliyorlar. Bu da Wilio’nun kullanıcılarına faydalandırdığı bir diğer önemli hizmet olarak görülebilir.

Wilio ile ilgili sık sorulan sorular (SSS)

Şimdi de dilerseniz Wilio’dan hizmet alma veya hizmet vermeyle ilgili sık sorulan sorulara yanıtlar vererek sitenin sistemini daha iyi anlamaya çalışalım.

Wilio’da hizmet veren bir hizmet sağlayıcı nasıl doğrulanır?

Wilio’da hizmet veren bir usta, sisteme kayıtlı olduğu e - postası ve telefon numarası ile doğrulanmaktadır. Bu doğrulamaları gerçekleştiren hizmet sağlayıcılar sisteme kayıtlı olurlar.

Ancak burada hizmet sağlayıcıları doğrulayan bir diğer faktör daha bulunuyor. Bu da müşteri geri bildirim ve puanları. Eğer bir hizmet sağlayıcıyla ilgili müşteriden somut bir şikayet ya da kötü değerlendirme gelmesi halinde o sağlayıcının üyeliği anında askıya alınıyor. Bu da sistemin güvenliğini sağlayan bir diğer kalite kontrol yöntemi olarak işleyişe fayda sağlıyor.

Proje ya da hizmet sağlayıcıyla ilgili sorunlar nasıl çözülür?

Projenizde size hizmet veren hizmet sağlayıcı ile bir sorun yaşanması halinde öncelikle bu sorunun hizmet sağlayıcı ile iletişim kurularak çözülmesinin denenmesi gerekiyor. Ancak bundan da bir sonuç alınmazsa o projeye has olacak şekilde hizmet sağlayıcıyı ya da projeyi “Proje Ayrıntıları” veya “Sohbet Seçenekleri” bölümünden şikayet etme şansınız bulunuyor.

Sorun buradan da çözülmezse Wilio müşteri hizmetleri mail adresinden sorunu belirten bir mail ile başvuruda bulunabilirsiniz. Eğer sorun bununla da çözülmezse “Ayarlar” kısmından da yine soruna dair başvuruda bulunulabilmektedir.

Proje görüşmeleri esnasında izin verilmeyen şeyler var mıdır?

Bir müşteri ile hizmet sağlayıcı arasında proje görüşmeleri esnasında sorguda doğrudan iletişim bilgilerini paylaşmak ve buralarda yayınlamak kullanım koşullarına aykırıdır ve buna izin verilmez.

Bu gibi soru ve sorunlarınız varsa ve site ile ilgili daha detaylı bilgi almak istiyorsanız wilio.com.tr adresi üzerinden siteye giriş yapabilir ve sitenin müşteri temsilcilerine doğrudan site üzerinden mesaj göndererek sistemin işleyişi ve güvenilirliği noktasında sorularınıza cevap alabilirsiniz.