Yanık, dış etkenlerin neden olduğu doku hasarı anlamına gelir. Yanıklar, ısı (yüksek sıcaklıklarda meydana gelir), kimyasal (kimyasalların etkisinden kaynaklanır), güç (elektrik akımlarının etkisinden kaynaklanır) olabilir. Bir yanık için tıbbi ilk yardım ne kadar erken yapılırsa, yaralının hızla iyileşmesi o kadar olasıdır.

izmir ilkyardım eğitimi

Yanıklar aşağıdaki kategorilere ayrılır:

l Birinci derece. Şiddetli ağrı, kızarıklık, etkilenen bölgenin şişmesi ile karakterizedir.
l İkinci dereceye kadar, etkilenen bölgedeki derinin hızlı soyulması ile karakterizedir. Bu tür yerlerde sarımsı bir sıvı ile kabarcıklar oluşur. yanmış cilt çok ağrılıdır.
l Üçüncü aşamada derinin üst tabakasında nekroz vardır.
l Dördüncü aşama, yüksek sıcaklıkların etkisi altında ortaya çıkar. Bu daha derin doku nekrozu meydana geldiğinde.
Yanıklar için uygun ilk yardım, daha ileri tedaviyi büyük ölçüde kolaylaştırır. Sadece zararın mağdura olan etkilerini durdurmanız gerekiyor. Kural olarak, yanan veya kimyasal olarak ıslanmış giysiler çıkarılmalıdır. İnsanlar tehlike bölgesinden çıkarılır. yanıkların oluştuğu cilt bölgelerinin hızlı bir şekilde soğutulması gerekir.

Yanıklar için ilk yardım alkali, asit, metal tuzları, etkilenen bölgeyi suyla yıkamaktan oluşur. Su malzemeyi yıkar ve kumaşı soğutur. Asit yanıklarında ağrı yüzde 2 soda solüsyonu ilavesiyle yıkanır. Alkali yaralarda – yüzde 1 sitrik asit. Daha sonra steril bandajlar uygulanır.

Yaralanan yanıklar için ilk yardım, ağrının giderilmesini içermelidir. Verilmesi gereken kişiler, örneğin bazı dipiron tabletleri ve ark. Yanıklar için merhem ve herhangi bir dolgu kullanılmaz.

Cildin kapalı alanları ile daha sert hareket eder. Bu durumda yanıklar için ilk yardım aşağıdakileri içerir: yanık çevresindeki yüzey, mevcut doku parçalarını tıraş etmek için gereklidir. Kaldırılmaları gerekmez. Steril pansuman üzerine örtülmesi gerekir.

Birinci veya ikinci derece yanık durumunda alkol kompresleri önerilir: birkaç kat gazlı bez katlanmış etanol içine batırılmış ve yakmak için kullanılır. Balmumu kağıdına yerleştirin ve hepsini bantlayın. Bu ağrıyı azaltmaya yardımcı olacaktır. Cilt yüzeyinin yüzde 30'dan fazlasına çarparsanız, kişi atlamayı kapatabilmeli ve dinlenmeye bırakabilmelidir.

Yaralı kişi mide bulantısından şikayet ederse, her zaman küçük porsiyonlarda sıcak kahve, çay, asit-baz solüsyonu (litre suya bir çay kaşığı tuz ve yarım çay kaşığı kabartma tozu) içmek gerekir. Isınmak için insanları battaniye, kalın giysiler vb. ile örtmelisiniz.

Güvenlik kurallarına uymak, kendinizi ve başkalarını kazalardan korumak önemlidir.