ÇANKIRI (AA) - Yurt dışından sendika etkinliği nedeniyle Türkiye'ye gelen eğitimciler, Çankırı'da yaran ocağına misafir oldu.

Eğitim Bir-Sen ile Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü (TODAİ) iş birliğiyle düzenlenen eğitim için 15 ülkeden gelen 15 eğitimci, yaran ocağına katıldı.

Yabancı misafirler, burada çeşitli yöresel oyunlara eşlik ederek keyifli zaman geçirdi.

Heyetle birlikte gelen Eğitim Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Çakırcı, gazetecilere yaptığı açıklamada, 3 haftalık sertifikalı eğitim programına katılmak için yurt dışından misafirlerin geldiğini söyledi.

Eğitim kapsamında Türkiye'nin geleneklerini ve kültürlerini de tanıtmaya çalıştıklarını anlatan Çakırcı, "Bizim sendika olarak özellikle yurt dışına dönük yaklaşık 58 ülke ile eğitim iş birliği anlaşmalarımız var. Karşılıklı sendikal tecrübe paylaşımlarında bulunuyoruz. Özellikle eğitim öğretim anlamında ülkelerin eğitim tecrübelerinden istifade etmeye çalışıyoruz." diye konuştu.

Sendikacılığın temelinde de Ahilik kültürünün bulunduğuna dikkati çeken Ramazan Çakırcı, şöyle konuştu:

"Böyle bir meclisin özellikle de yaran kültürünün halen devam ediyor olması anlamında biz sendikacılıktan bahsederken mutlaka Ahi kültürüne vurgu yaparız. Yani bu biraz da sendikacılığın temelinde olan bir şey. Biz de özellikle kültürün de devam ettiğini gördük ve bu nedenle de sürdürülen kültürün son halkasını önemsiyoruz. Anadolu'da emek hareketinin temelinde Ahilik kültürü vardır."

Geleneklere göre akşam namazından sonra başlayan ve sabah namazıyla sona eren yaran toplantılarında maniler okunuyor, oyunlar oynanıyor.