ANKARA (AA) - Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşı Fetullah Gülen'in ABD'den iade edilmemesini eleştirerek, "Onlara tır dolusu belge vermemize rağmen halen bu örgüt başının, bir sürü insanımıza kıyan, bir sürü suç işleyen bu kişinin iade edilmemiş olması olayın çok farklı boyutları olduğunu gösterir. Diyorlar ki 'ABD'de yargı bağımsız.' Yargı bağımsız değil." dedi.

Cirit, Yargıtay'ın 150'nci kuruluş yıl dönümü dolayısıyla basın yayın kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle Yargıtay Evi'nde bir araya gelerek soruları yanıtladı.

FETÖ'nün darbe girişiminin ardından elebaşı Gülen'in ABD'den iadesi süreciyle ilgili bir soruya karşılık Başkan Cirit, 15 Temmuz darbe girişiminin failinin FETÖ olduğunun bütün çıplaklığıyla mahkeme kararları ve verilen ifadelerle ortada olduğunu söyledi.

ABD ile Türkiye arasında suçluların iadesi anlaşmanın bulunduğunu ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi hükümlerinin açık olduğunu söyleyen Cirit, "Biz de onlara tır dolusu belge vermemize rağmen halen bu örgüt başının, bir sürü insanımıza kıyan, bir sürü suç işleyen bu kişinin iade edilmemiş olması olayın çok farklı boyutları olduğunu gösterir. Diyorlar ki 'ABD'de yargı bağımsız.' Yargı bağımsız değil." dedi.

Yargıtay Başkanı Cirit, "(18 bin yeni hakimin yüzde 50'si iki-üç yıllık) dediniz. Bu endişe verici bir durum. Bu hakimlerin verdiği kararlar konusunda soru işareti yaratabilecek bir konu gibi gözüküyor. Eğitimleriyle ilgili neler yapılıyor?" sorusu üzerine, genç hakim ve savcıların, Adalet Akademisi ve Yargıtayda eğitilmelerinin sağlandığını, daha kısa zamanda hakim formasyonuna sahip olması için çalışmaların yürütüldüğünü anlattı. Bu hakimlerin ağır ceza, aile ve icra mahkemelerinde görev aldıklarını söyleyen Cirit, yargı sistemi içinde verilen kararların itiraz ve temyiz mercilerinin bulunduğunu, bu mercilerdeki hakimlerin daha kıdemli ve donanımlı olması nedeniyle yapılan yanlışlıkların düzeltileceğini ifade etti.

- "Konuyu basından okudum, bir anlam veremedim"

Bir gazetecinin, "CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bir kitapçık açıkladı. Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğünün terör soruşturmaları bilgi kitapçığı. Bu kitapçıkta 'tahliye konusunda HSK ile mutlaka istişarede bulunulduktan sonra karar verin' diyor. Türkiye'de yargı bağımsızlığı konusunda bir sorun yaşanmadığını söylüyorsunuz, bu açıklanan kitapçığı nasıl değerlendirmek lazım?" sorusu üzerine Cirit, basından okuduğunu söylediği konuya bir anlam veremediğini söyledi.

Cirit, "HSK Başkanvekili Mehmet Yılmaz'a, 'Bu mesele nedir?' diye sordum. HSK Başkanı, 'Yargılamaya konu hakim ve savcıların teminatı için, onların yargılamalarındaki teminat için biz bunu düşünmüştük' dedi. Bu sorunun muhatabı onlardır. Bizde, Yargıtayımıza en ufak bir baskı, talimat, telkin yoktur." ifadelerini kullandı.

"Ne şekilde olursa olsun böyle bir talimat verilmesi doğru mu?" sorusu üzerine de Cirit, "(Paylaşın) diyor. Bilmiyorum, ben de basından okuduğum kadarıyla, yargılamakta olan hakimlerin yargılamalarda, HSK'nın ifade ettiği teminat. 'Onların yargılamalarına teminat olarak düşündüm' dedi. Bu sorunun muhatabı ben değilim." diye konuştu.

- "Spesifik olaylar her yerde olabilir"

İsmail Rüştü Cirit, "FETÖ soruşturmasına birini dahil edip maddi çıkar sağlayanları duyuyoruz. Bunlarla ilgili size gelen bilgiler var mı?" sorusuna, "Spesifik olaylar her yerde olabilir. Olayın geneline bakmak gerekir. Bizim de bazı şeyler kulağımıza gelmekte. Teftiş kurullarımız çalışmakta, bu tür olumsuzluklar söylenti mi yoksa olgu mu, bunlar değerlendirilip bir sonuç çıkarılmakta. FETÖ ile mücadele yapılması için bunun sulandırılmaması gerekir." yanıtını verdi.

Yargının FETÖ gibi başka bir yapının eline geçmemesi için yapılanların sorulması üzerine Cirit, ehliyet ve liyakatın önemine işaret ederek, hakim adaylarını kimsenin etki etmediği bir yazılı sınava tabi tuttuklarını, ardından da mülakat yapıldığını anlattı.

Yazılı sınavda belli bir filtreden geçerek eleğin üstünde kalanlara mülakat yapıldığını söyleyen Cirit, "Yargının bir başka yapının eline geçmemesi noktasında gereken tedbirler alınıyor. Bu konular, çok hassas konular. Örneğin, HSK'da şu anda bugün yapılması gereken bir kura çekim töreni, (avukatlıktan hakimliğe geçiş kura töreni) daha iyi inceleme altına alınması için ertelendi. Bu işi, bilgi sahibi olan, donanımlı insanların yürütmesi gerekir. O kişideki eksiklik, zafiyet, değişik faktörlerle haraket etmesinin yargı camiasına zarar vereceği açıktır. Bunlarla ilgili de mekanizmalar vardır." diye konuştu.

Bir başka soru üzerine de Yargıtay Başkanı Cirit, 9 bin 800 kaçak FETÖ mensubu hakkında yakalama kararları bulunduğunu belirterek, "Belki de sayı daha fazla. Tarihte eşine ender rastlanacak bir örgütle karşı karşıyayız. Oldukça zor bir durum. Bunun üstesinden geliyoruz, geleceğiz. Çünkü bu devlet çadır devleti değil. Gelenekleri olan büyük bir devlet. Yargı olarak da elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz." dedi.

Başkan Cirit, seçim sistemi üzerinde yapılan yeni çalışmalarla ilgili bir soruya karşılık da seçim iş ve işlemlerinin, bağımsız, vicdanıyla hareket eden hakimlerin nezaretinde yapıldığını söyledi. Seçimler hakim nezaretinde yapıldığı için bu konularda özenli olmak gerektiğini vurgulayan Cirit, "Bu kurumlar, gelenekler kolay oluşmuyor. Bir 150 yıllık Yargıtay, Yüksek Seçim Kurulu. Ulu orta tartışma ortamına çekip de bunların yıpratılmasını doğru bulmuyorum." ifadesini kullandı.

(Sürecek)