İSTANBUL (AA) - İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Araç Takip Sistemi (ATS) sayesinde, bir hafriyat kamyonunun kaçak olarak taşıdığı tehlikeli atıkları Başakşehir'de yasal olmayan alana döktüğü tespit edildi.

Belediyeden yapılan açıklamaya göre, belediyenin Araç Takip Sistemi (ATS) ile takip ettiği hafriyat kamyonlarından birinin güzergah dışında döküm yaptığı belirlendi.

Bunun üzerine bölgeye giden çevre zabıta ekipleri, kaçak dökümün tehlikeli atık olduğunu tespit ederek, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne bilgi verdi.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü koordinasyonunda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İSTAÇ, Çevre Zabıtası, İlçe Zabıtası ve Emniyet Müdürlüğü ekipleri eşliğinde bölgede yapılan incelemede, atıkların, alüminyumun eritilmesiyle ortaya çıkan cüruf olduğu saptandı.

Atıklardan tehlikelilik oranlarının belirlenmesi için alınan numuneler TÜBİTAK ve İSKİ laboratuvarına gönderildi. Analizler devam ediyor.

İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü de konuya ilişkin ilgili firmanın faaliyetlerini durdurdu.

Çevre Kanunu'na göre tehlikeli atıklar için 243 bin 156 lira ile 2 milyon 431 bin 628 lira arasında cezai işlem uygulanıyor.

Ceza miktarları Çevre Kanunu'nun ilgili hükümleri gereğince tüzel kişilere 3 katı olarak belirleniyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri, kaçak hafriyat ve tehlikeli atık dökümleriyle ilgili denetim çalışmalarına aralıksız devam ediyor.

Bu kapsamda belediye, çip taktığı 8 bin 500 hafriyat kamyonunun hafriyat dökümlerini denetleniyor.