Yatırımlarınız umduğunuz getirileri sağlamıyorsa, onları satıp başka bir yere yeniden yatırım yapmak isteyebilirsiniz. İşler iyi gidiyorsa, parayı çekip bir sonraki yatırıma geçmek isteyebilirsiniz. Stratejileri değiştirmek iyi bir fikir olsa da, bu kararları spekülasyon veya içgüdüden ziyade analize ve uzun vadeli yatırım planınızın bağlamına dayandırmak daha iyidir. Bu nedenle, ani bir hamle yapmadan önce kendinize şu soruları sorun:

Finansal ihtiyaçlarım/durumlarım değişti mi?

Finansal hedefleriniz değiştiğinde, yatırım stratejinizi tekrar gözden geçirmelisiniz. Aynı şekilde, iş değiştirdiğiniz, zam aldığınız, çocuk sahibi olduğunuz veya evlendiğiniz/boşandığınız zamanlar dahil olmak üzere önemli yaşam olaylarından sonra yatırım portföyünüzü yeniden değerlendirmelisiniz. Son olarak, vergi durumunuzu göz önünde bulundurun: Bir yatırımdan kazanç elde ettiyseniz, başka bir yatırımda zarar talep etmenin vergi avantajları olabilir.

Yatırım ufkum veya risk toleransım değişti mi?

Finansal zaman çizelgeniz değişirse - örneğin emekliliğinize yaklaştığınızda olduğu gibi - yatırım stratejinizin kesinlikle bir ince ayara ihtiyacı olacaktır. Ne kadar risk kabul etmeye hazır olduğunuzdaki değişiklikler de yatırımlarınızdaki değişiklikleri tetikleyebilir. Genel olarak, yatırım ufkunuz ne kadar kısaysa (yani paraya ne kadar erken ihtiyacınız olursa) yatırımlarınızın o kadar az riskli olmasını istersiniz. Ufkunuz 10 yıldan uzunsa, hisse senetleri gibi daha yüksek getiri potansiyeli sunan nispeten daha yüksek riskli yatırımlar dikkate alınabilir. Zaman ufkunuz iki ila 10 yıl arasındaysa, hisse senetleri ve tahviller gibi daha muhafazakar yatırımların bir karışımı en iyisi olabilir; ve eğer iki yıldan azsa daha düşük riskli olma eğiliminde olan yatırımlarla birlikte gelir getirici bazı yatırımları düşünmek isteyebilirsiniz. Zaman aralığınız ne olursa olsun, özel durumunuz için hangi yatırım yaklaşımının uygun olabileceği konusunda finansal danışmanızla görüşün.

Yatırımlarım düşük performans gösteriyor mu?

Uzun bir yatırım ufkunuz olduğunda, kötü bir gün, hafta, ay ve hatta yıl endişe kaynağı olmayabilir - ancak genellikle bir finansal danışmanla yatırım portföyünüzün performansı hakkında konuşmak akıllıca olur. Yatırımlarınızın performansı hakkında bağlam sağlamak için, karşılaştırma için yatırım portföyünüzü diğer ilgili ölçütlerle karşılaştırmak isteyebilirsiniz. Örneğin, belirli bir şirkette hisseniz varsa, hisse senedinin performansını aynı sektördeki diğer şirketlerle karşılaştırabilirsiniz.

Yatırımlarım daha iyi performans gösteriyor mu?

Son derece iyi performans gösteren yatırımlara benzer bir ilke uygulayın. Finansal danışmanızla konuşun, yatırımlarınızın neden iyi gittiğini belirleyin ve bir sonraki hamlenizin ne olacağına karar verin.

Fonum değişti mi?

Bir yatırım fonuna yatırım yaptıysanız, fonun yöneticisinde, büyüklüğünde ve yapısında değişiklikler olup olmadığına bakın. Değişiklikler iyi, kötü veya nötr olabilir. Buradaki kilit nokta, fonun izahnamesinde ana hatlarıyla belirttiği varlıklara maruz kalmaya devam etmesini ve onu elde tutmanın genel yatırım portföyünüz ve finansal hedeflerinizle ilgili olarak anlamlı olmaya devam etmesini sağlamaktır.

Sonuç olarak: 

Yatırımlar anlık satın alımlar değildir. Stratejileri değiştirmeden önce, mevcut koşullarınız ve gelecekteki hedeflerinizle birlikte artıları ve eksileri düşünün. Bunu yaptığınızda – ve hala satın almak veya satmak istiyorsanız – bilinçli bir karar verdiğinizi bileceksiniz. Becerilerinizi geliştirmek için çevrimiçi ticaret platformlarına katılın. Buralarda, risk almadan çeşitli ticaret stratejilerini denemenize izin veren borsa uyarıcılarına erişebileceksiniz. Çok fazla kazanmanıza ve kaybetmenize neden olabilecek ikili piyasalar gibi riskli yatırımlardan kaçının. Bu tür ticaret için uygun bir yatırım stratejiniz olmalıdır. Bu platformlar ayrıca, hevesli brokerler ve tüccarlar için nasıl yapılır kılavuzları, öğreticiler, videolar ve diğer eğitim materyalleri sağlar.