ADEN (AA) - FUAD MASAD - Yemen'de uzun süredir Husiler ile ordu güçleri arasında devam eden çatışmaların nasıl sonuçlanacağına dair belirsizlik sürerken, geçici başkent konumundaki Aden'de ayrılıkçı Güney Geçiş Konseyi ile hükümet arasında ayrı bir savaş söz konusu.

Ülkenin güneyinde yer alan Aden'de geçen ocak ayında ayrılıkçı Güney Geçiş Konseyi mensupları ile hükümet güçleri arasında yaşanan çatışmaların ardından Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a taşınan Yemen meşru hükümetinin 2 ay aradan sonra Aden'e geri dönmesi üzerine, ayrılıkçılar ile hükümet arasındaki gerginliğin yansımaları Aden'in sokak ve caddelerine asılan karşıt afişlerle gözler önüne seriliyor.

Geçici başkent konumundaki kentin caddeleri, hem Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'ye bağlılık mesajları hem de 1990 öncesi Güney Yemen Cumhuriyeti'ne işaret eden ayrılıkçı afişlerle süsleniyor.

Kente gelenlerin gözüne çarpması için özellikle Aden Uluslararası Havalimanı güzergahındaki caddelerde yer alan karşıt afişlerdeki dilin Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths ve ilgili siyasi heyetlerin geldiği dönemlerde daha da kızıştığı görülüyor.

-"Ülkenin geleceğine dair net bir vizyon yok"

Aden merkezli Basın ve Araştırma Merkezi Müdürü Vasim eş-Şabi, Aden'de meşru hükümet ile ayrılıkçı Güney Geçiş Konseyi arasındaki afiş rekabetine ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu durumun Yemenli tarafların hiçbirisinin ülkenin geleceğine dair net bir vizyona sahip olmadığını gösterdiğini belirtti.

Ülkenin bir belirsizliğe doğru gittiği için her kesimin güç veya başka yollarla kendi projesini dayatmaya çalıştığını savunan Şabi, Aden kentindeki afiş rekabetinin de Yemen'in geleceğine ilişkin belirsizliğin yansıması olduğuna dikkati çekti.

Şabi, bunun bu şekilde devam edemeyeceğini, ülkenin siyasi geleceğine ilişkin tüm tarafları ikna edecek bir taslağın oluşması halinde sorunun sona ereceğini söyledi.

Yemenli siyaset uzmanı Abdurrakib el-Hadyani ise yaşanan gelişmelerin, federal Yemen'den yana olan hükümet güçleri ile bölünmekten yana olan ayrılıkçı Güney Geçiş Konseyi arasındaki gizli çekişmenin yansımaları olduğunu savundu.

Her iki tarafın da siyasi projesi için çalışmalar yürüttüğünü ifade eden Hadyani, "Ülkenin kaderini cadde ve sokakları süsleyen afişler değil, ulusal temeller doğrultusunda halkın ihtiyaçlarını karşılayan barış ve istikrar getirecek diyaloglar belirler." değerlendirmesinde bulundu.

Aden'de 28 Ocak'ta hükümete bağlı güçler ile Güney Hareketinin kurduğu Siyasi Geçiş Konseyi güçleri arasında onlarca kişinin hayatını kaybettiği ve 300'den fazla kişinin yaralandığı çatışmalar yaşanmıştı.